Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво искат тези деца пред кметството?


Протестът на децата се проведе пред Столичната община.
Протестът на децата се проведе пред Столичната община.

Те носят плакати, които сами са изработили. Не протестират срещу никого и не членуват в политическа партия, защото са само ученици.

Каузата им е планетата и настояват политиците да предприемат действия за ограничаване на замърсяването и климатичните промени. “Всички сме съпричастни с това, което се случва около нас и само седейки вкъщи, с нищо няма да помогнем, споделя деветокласничката Селма.

"Защо да учим без бъдеще?"

Някои от тях са излезли от час, за да се включат в протеста. Пред сградата на Столичната община, където в петък се проведе демонстрацията, децата поискаха това, което според тях липсва за ограничаване на глобалното затопляне - действия. “Трябват адекватни мерки, които да спрат тези процеси” казва Селма. “В училище дори не ни учат за климатичните промени. Случвало се е да чуваме, че това е измислица”.

"Проблемът засяга всички"

Сред събралите се е и деветокласникът Виктор, според когото “всички трябва да ни е грижа за този проблем, защото засяга всички ни. Ако не се разреши, всички ще загубим накрая”. Посланието им е насочено към хората, от които зависи това часовникът, отброяващ времето до деня на изчерпване на природните ресурси, да бъде забавен.

Протестът в София е вдъхновен от 16-годишната шведка Грета Тюнберг. Тя протестира всеки петък в продължение на месеци пред шведския парламент. Хиляди вече я последваха. Подобни младежки протести има в близо 40 държави, а броят на участващите ученици продължава да нараства по целия свят.

Ученици на протест: Няма план Б за планетата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG