Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заподозреният за масовото убийство в Нова Зеландия е идвал в България


Заподозреният за стрелбата в Крайстчърч Брентън Тарант в стопкадър от видеото, с което той сам е излъчил на живо пътя си към джамията.
Заподозреният за стрелбата в Крайстчърч Брентън Тарант в стопкадър от видеото, с което той сам е излъчил на живо пътя си към джамията.

Заподозреният за стрелбата в Нова Зеландия, австралиецът Брентън Тарант, е бил в България от 9 до 15 ноември 2018 г. Той е пристигнал в София с полет от Дубай. На другия ден е наел кола и е направил обиколка в много градове, свързани с българската история. Брентън Тарант е бил в Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември е заминал за Румъния, откъдето е отпътувал с кола за Унгария.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов заедно с министри и с ръководителите на службите за сигурност. Повод за съвещанието бе терористичният акт в Нова Зеландия, при който загинаха 49 души.

"Изразяваме дълбоки съболезнования и не искаме по никакъв начин България, която е етнически толерантна страна, да се свързва с този ужасен, с нищо неоправдаван акт", каза след срещата вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БТА.

Брентън Тарант е бил в Черна гора и в Сърбия в периода 28 - 30 декември 2016 година, каза още главният прокурор.

"Нашата задача е да съберем информация за цялото посещение на Брентън Тарант в България дали има връзки с българи. По първоначални данни, визитата на австралиеца е била туризъм", обясни Цацаров и добави че знанията му за историята на региона са много добри.

Според вътрешния министър Младен Маринов, към момента няма нужда да се повишава нивото на сигурност в страната. "Нашите служби работят със свои колеги от САЩ, Нова Зеландия и Австралия, балканските държави, на първо място Сърбия и Черна гора", съобщи Маринов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG