Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп наложи вето върху отмяната на извънредното положение


Доналд Тръмп наложи първото си вето като президент на САЩ.
Доналд Тръмп наложи първото си вето като президент на САЩ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи вето на резолюцията за отмяна на извънредното положение по южната граница, съобщи Ройтерс.

„Конгресът е свободен да гласува тази резолюция, но мой дълг е да ѝ наложа вето“, заяви Тръмп в Овалния кабинет в Белия дом, след като подписа документа. Страната е изправена пред нашествие, каза той по-късно по време на събитие, в което участваха деца на убити от незаконно пребиваващи в страната извършители.

Обявеното от Тръмп извънредно положение беше прекратено с резолюция и на двете камари на Конгреса. Решението на доминрания от Републиканската партия Сенат бе изненадващо и според анализатори нанесе сериозен удар по Тръмп, който очакваше подкрепа от съпартийците си. Тогава 12 републикански сенатори се присъединиха към колегите си демократи, вярвайки, че президентът е надхвърлил правомощията си.

В средата на февруари американският президент обяви извънредното положение, което му позволяваше да получи финансиране за стената по границата с Мексико, без да има нужда решението да се одобрява от Конгреса.

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси коментира, че след ветото въпросът ще бъде гласуван отново на 26 март. Въпреки мнозинството на демократите в долната камара, очакванията са да не бъдат събрани нужните гласове за преодоляване на ветото, коментира Ройтерс.

В предизборната си кампания през 2016 г. Доналд Тръмп превърна стената по границата с Мексико в едно от основните си обещания. Тогава той твърдеше, че Мексико ще плати за изграждането й, но южният съсед на САЩ отказа да го направи. В края на 2018 и началото на 2019 г. се стигна и до рекордно продължило замразяване на работата на държавната администрация, заради отказа на Конгреса да финансира желания от Тръмп проект.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG