Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шествия на ученици в защита на климата в над 100 страни


Протестът срещу климатичните промени в столицата на Франция Париж.
Протестът срещу климатичните промени в столицата на Франция Париж.

Ученици и студенти от над 100 страни се включиха в протестите срещу промяната на климата в петък, предадоха световните агенции.

Хиляди се събраха на протест в няколко града в САЩ. 16 души бяха арестувани по време на протеста пред Американския музей на естествената история в Ню Йорк. Арестите са за нарушаване на реда - по време на акцията протестиращи легнаха пред музея и блокираха трафика.

Грета Тюнберг по време на петъчния протест в Стокхолм
Грета Тюнберг по време на петъчния протест в Стокхолм

Протести се проведоха и в множество страни в Европа. Едно от основните събития бе в Стокхолм, където хиляди се стекоха, за да чуят призива на 16-годишната Грета Тюнберг, която бе номинирана за Нобеловата награда заради борбата ѝ с климатичните промени. Тя се превърна във вдъхновител на борбата на децата по света, протестирайки всеки петък в продължение на месеци пред парламента в столицата на Швеция.

В Лондон се събраха 10 хиляди младежи, а хиляди други излязоха по улиците на Единбург и Глазгоу.

В Сидни 30 хиляди деца и младежи проведоха шествие. Протестиращите заявиха, че на тях се пада да защитят поколението си и да спомогнат за това планетата да има бъдеще.

Организирани през социалните медии в 125 страни и региони, доброволци спомогнаха за провеждането на повече от 2000 събития в целия свят под наслов „Петък за бъдещето“.

Протестите не подминаха и Азия и Африка. В Индия малка група от ученици излезе на протест за първи път. В Делхи 200 деца напуснаха учебните стаи, за да се противопоставят на липсата на действия срещу промените в климата. Големи събития имаше и в Уганда и Република Южна Африка.

Ученици на протест: Няма план Б за планетата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Както „Свободна Европа“ съобщи, събитие имаше и в София, където ученици се събраха с подобни на връстниците си от цял свят искания за координирани и ефективни действия в борбата срещу глобалното затопляне.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG