Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конспирацията като народен спорт


Какво може да те накара да съобщиш, че земята е плоска? Има цели 8 % българи, които са заявили това в последното социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", но тези твърдения могат да са задвижени от различни мотиви. Според психолога доц. Николай Димитров някои може нарочно да са дали провокативен отговор на въпроса за формата на Земята. За други анкетирани пък може да важи друго обяснение: че “българското общество като цяло отдавна е с много митологично мислене. И отдавна конспирацията е народен спорт”, както казва доцент Димитров.

Да отречеш науката

Свободна Европа успя да говори с човек, който е твърдо убеден, че Земята е плоска. Това е Сиян Генов от Варна, който се съгласи да разговаряме по скайп. С него се свързахме чрез фейсбук групата “Плоска земя - наука експерименти и теории”, която има стотици членове в социалната мрежа.

“Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. С това твърдение са съгласни 8%, както стана ясно от цитираното изследване. Сиян също е съгласен. Той има собствен бизнес със закуски в морската столица, но в свободното си време прекарва часове в четене на конспиративни теории, гледане на клипове за загадки и мистерии в Ютюб и разговори с други хора, които отричат науката.

“Аз не вярвам, че е Земята кръгла, защото няма доказателство, което да покаже, че е кръгла. Има писмени теории, че е кръгла и че има някакви учени, които били казали, че е кръгла, но никъде не ни го представят нито като снимки, нито като кадри.” Според Сиян снимките на планетата от космоса са манипулирани. Като подкрепа на твърденията си казва, че е гледал клипчета, в които това било доказано с анализ на фотоматериалите във Фотошоп. Нито един аргумент от науката не може да го убеди в противното.

Конспирации за плоската Земя
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Генезис на изкривената реалност

По думите на Сиян движението на хората, според които земята е плоска, има милиони последователи по света, "защото на хората им е интересно да се информират”. Социологически проучвания в Съединените щати посочват, че поне 5% от американците се съмняват, че Земята е плоска, а 2% са твърдо убедени, че е плоска.

В повечето случаи една конспирация не идва сама. 9% от българите не вярват, че човек е стъпвал на Луната, а 15 на 100 се съгласяват с твърдението, че най-често ваксините са вредни за хората. Гравитацията също е измислена, смята бизнесменът от Варна. “Винаги има някой, който се присмива, но ние не отиваме и не казваме: “Ето, вижте, Земята е плоска, гравитация няма”. Ние казваме на хората, че трябва да четат и да мислят с главата си”.

Религиозността има общо с подобни вярвания. Според доцент Димитров редица изследвания показват, че мнозинството от българите (около 80%) са с т.нар. “външен локус на контрол”, което означава, че са убедени, че контролът над събитията, включително и в собствения им живот, е извън тях. “В тоя смисъл, когато вярваш, че не ти контролираш нещата, никога не може да си сигурен в достоверността им”, коментира Димитров.

“Неструктурираната среда, в която хората не усещат сигурност в нищо и медиите, които разнопосочно отразяват реалността, създават още по-добра среда за всевъзможни конспирации”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG