Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прасето Пигкасо, което изкарва пари с рисуване


Пигкасо рисува на платно.
Пигкасо рисува на платно.

С четка в уста Пигкасо ентусиазирано клати глава, за да покрие платното с ярки и смели щрихи. През 2016 свинята е била спасена от кланица и отведена в специално убежище за животни в Южна Африка. Новият собственик на малкото прасе забелязва любовта му към цветовете и четките за рисуване.

„Прасетата са много умни животни“, казва Джоан Лефсон, основателка на фермата. Тя разказва, че в началото не знаела как да забавлява свинята и пробвала с топки за футбол и за ръгби. Пигкасо спукала топките и разрушила почти всичко около себе си, освен бояджийските четки, които останали след боядисването на обора.

Пигкасо пред своя картина
Пигкасо пред своя картина

​Не след дълго свинята започна да взима четките, да отива към платното и да създава тези невероятни шедьоври, които сега се продават по целия свят

Тя кръщава свинята Пигкасо, което идва от английската дума за прасе „пиг“ (pig) и фамилията на световноизвестния художник Пабло Пикасо.

Когато не рисува, Пигкасо обича да спи, да яде или да обикаля фермата. Все пак това прасе си е заслужило почивката. Някои картини се продават за почти 4 000 долара. Дори една от нейните творби се ползва в дизайна на швейцарския часовник Swatch. Миналия месец от фирмата Swatch обявиха, че са се договорили за дългосрочно сътрудничество с прасето.

Картината „Летящата свиня от г-жа Пигкасо“, в която има зелено-сини и розови щрихи, се продава за 120 долара. Управителите на Swatch казват, че това е най-продаваният артикул от колекцията им с изкуство.

Пигкасо си взима кална баня
Пигкасо си взима кална баня

Всички приходи от изкуството на свинята отиват за благотворителни цели и грижа за животни.

Творбите на Пигкасо дори са били на турне миналата година. Изложбата на име “Грух” е била показана в Южна Африка, Великобритания, Франция, Германия и Холандия.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG