Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕНП замрази безсрочно членството на „Фидес“ на Виктор Орбан


Виктор Орбан преди началото на срещата на ЕНП.
Виктор Орбан преди началото на срещата на ЕНП.

Европейската народна партия (ЕНП) реши да замрази безсрочно членството на унгарската управляваща партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан, съобщи кореспондентът на Свободна Европа в Брюксел. В последния момент в резолюцията бе добавен изразът, че това става по взаимно съгласие с партията "Фидес". Замразяването бе одобрено със 190 гласа "за" и само 3 "против".

По-рано днес председателството на ЕНП се събра, за да обсъжда поисканото от 20 партии от 9 държави изключване на „Фидес“. Повод станаха плакати и билбордове с лицата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос, според които Брюксел насърчава нелегалната миграция към страните от ЕС. ЕК определи кампанията, поръчана от правителството в Будапеща, като дезинформационна.

По-късно кандидатът на ЕНП за председател на Еврокомисията Манфред Вебер поиска унгарският премиер Виктор Орбан да се извини на другите партии от ЕНП за използвания обиден език (наричайки останалите партии в ЕНП „полезни идиоти“), да прекрати кампанията срещу ЕС и да създаде условия за връщането на Централноевропейския университет в Будапеща.

Орбан изпрати писмо до всички европейски политици, поискали изключването му, в което се извини за използвания обиден език, но потвърди политическите си позиции.

Това обаче не бе достатъчно за ЕНП. Председателството предложи на Асамблеята на партията да замрази членството на „Фидес“. Това означава, че партията на Орбан няма да има право на глас във форумите на ЕНП, да изпраща делегати или да предлага кандидати. Членството може да бъде размразено, ако Орбан премахне плакатите, извини се и започне да спазва върховенството на закона. ЕНП също поставя изискване към Орбан да позволи на Централноевропейския университет да остане в Будапеща.

ЕНП реши да създаде Комитет за оценка, който ще преценява дали "Фидес" са изпълнили условията. Членове са бившият председател на Съвета на ЕС Херман Ван-Ромпой, бившият председател на Европейския парламент Ханс-Гьорт Пьотеринг и бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG