Връзки за достъпност

Извънредни новини

По 2 медицински сестри на 12 пациенти. Или как системата убива всички


Протест на медицинските сестри пред Министерството на здравеопазването.
Протест на медицинските сестри пред Министерството на здравеопазването.

Работата на две места е задължителна, иначе е невъзможно. С тези думи Цветанка Здравкова разказва защо е отишла на протеста на медицинските сестри пред Министерството на здравеопазването. Работи на 12-часови дежурства в "Александровска болница" и на половин щат в "Пирогов". “Заплатата ми е 780 лева и въпреки че имаме надбавки, това не е достатъчно. Искаме едно добро и достойно заплащане”, споделя Здравкова.

“Защото ни омръзна да бъдем недооценени”

Протестът на медицинските сестри в четвъртък не беше първият, а по всичко личи, че няма да бъде и последният. Те бяха поставили срок от 20 дни, в рамките на които искаха да чуят от здравния министър Кирил Ананиев конкретни мерки за решаване на проблема със заплатите. Специалистите по здравни грижи настояват за еднаква основна заплата, която да е в размер на две минимални работни заплати, независимо от местоработата или собствеността на болницата.

На метри от плакат, който гласи: “Системата ни убива и нас”, срещаме Веселина Илиева, медицинска сестра с 30-годишен трудов стаж и заплата от 700 лева. Работи по 12 часа на ден в отделението по хемодиализата на ИСУЛ. “Даваме и нощни смени. 2 сестри отговарят за 12 пациенти. Това е крайно недостатъчно. Сестрите ставаме все по-малко”, коментира Илиева.

"Защото не искаме повече да носим системата на гръб"

Проблемите, за които протестиращите говорят, съществуват отдавна. За последните 20 години медицинските сестри в България са намалели с 30 хиляди, сочат данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. У нас в момента работят около 26 хиляди сестри. Голяма част от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст. В ЕС средната възраст е 43 години, а в България - 53. Повече от 200 от работещите медицински сестри са над 70-годишна възраст.​

Протестът се проведе пред Министерството на здравеопазването и в други градове.
Протестът се проведе пред Министерството на здравеопазването и в други градове.

Медицински сестри не достигат както в болничната, така и в извънболничната помощ. В училищата често пъти една медицинска сестра трябва да отговаря за стотици ученици. Според стандартите съотношението между лекари и сестри трябва да бъде 1 към 2. При сегашната ситуация и предвид годишния прием за обучение на специалисти по здравни грижи това може да се случи след около 100 години.

“Трябва да направим всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени”, коментира омбудсманът Мая Манолова, която присъства на протеста.

Протестите стават всекидневни, въпреки уверението на здравния министър Кирил Ананиев, че работна група ще изготви до 26 март нова методика, по която да се формира работната заплата на сестрите. В момента всяка болница има свои механизми.

Медицински сестри на протест
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG