Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдебни лекари: Не е изключено медийният съветник на Путин да е убит


Загинал при инцидент или убит? Новоразкритите данни от медицинската експертиза след смъртта на Михаил Лесин повдигат основателни съмнения за извършено престъпление.

Заключенията от аутопсията обаче нито дават категорични доказателства, че Лесин е убит, нито потвърждават със сигурност заключението на разследващите, че е починал при инцидент след прекалена употреба на алкохол, коментират пред Свободна Европа патолози.

Документите на Лесин бяха предоставени на Свободна Европа след двегодишна съдебна битка. Той беше открит мъртъв на 5 ноември 2015 г. в стая в хотел „Дюпон Съркъл“, намиращ се на няколко пресечки от Белия дом.

Кой е Михаил Лесин?

Лесин играе основна роля в предизборната кампания на Борис Елцин през 1996 г., като заема и ролята на негов говорител след избирането му.

Когато започва да изпълнява ролята на медиен съветник на Путин, Лесин играе ключова роля за поставянето на националните телевизии в страната под контрола на Кремъл. Той е създател на Russia Today – глобалният канал, който играе ролята на говорител на Кремъл, познат днес като RT.

Какво ново показват документите от аутопсията?

Кост на врата на бившия съветник на руския президент е била счупена около момента, в който е настъпила смъртта му, разкриха документите. Открити са наранявания на меките тъкани на врата, както и прорезни рани по горната и долната част на торса и мозъчен оток.

Официалното заключение от аутопсията е, че смъртта е настъпила при инцидент. На базата на това заключение разследването е приключено.

Случайно падане или удушаване?

Първоначалният доклад на патолога от медицинската експертиза на тялото на Лесин е публикуван на 10 март 2016 г. Като причина за смъртта е посочен „удар с тъп предмет“. В допълнителния доклад от 1 април пише, че счупването на врата се е случило при настъпването на смъртта или около нея. Посочено е също, че причина за травмата може да е падане или костта да се е счупила при аутопсията.

Въпреки това е записано, че подобна фрактура „често се свързва с обесване или удушаване“. При удушаване се срещат и „травми на меката тъкан“, отбелязва патологът, чието име е заличено. Такива са документирани по врата на Лесин.

Необичаен случай

„Направил съм 12 000 аутопсии. Голяма част от тях – на алкохолици. Никога не съм виждал счупена подезична кост на някой, който е паднал, защото е бил пиян“, коментира Доналд Джейсън, криминален патолог и пенсиониран преподавател от медицинския университет „Уейк форест“ в Северна Каролина.

Подезичната кост се намира в основата на езика и над ларинкса. Експерти обясняват, че много рядко се случва тя да се счупи при случайно падане. За да се счупи, тя трабва да бъде ударена в ръб на предмет.

Експертите, интервюирани от Свободна Европа, обясняват, че на теория не е невъзможно тази кост да се счупи при аутопсия, но това се случва изключително рядко. Един от патолозите изтъква, че след като в документите не е записано кой е извършил аутопсията, не може да се установи дали травмата е настъпила преди или след смъртта на Лесин.

„Никога не съм виждал нещо подобно“, коментира Том Андрюс, пенсиониран през 2017 г. като главен патолог в щата Ню Хемпшир. „Този случай е необичаен, нараняванията са комплексни. Това е необичаен сбор наранявания за случайна смърт при падане или серия от падания“, допълва той.

Нападение или случайна смърт?

„На пръв поглед за мен резултатите говорят, че Лесин е бил нападнат, а вратът му е наранен от нападателя“, казва Том Андрюс. „От документите не става ясно дали раните по ръцете му са от отбрана. Мисля, че нараняванията му са много подозрителни“, заключава той.

Други експерти, помолени за коментар от Свободна Европа, смятат заключението на патолозите за ненасилствена смърт за удовлетворяващо, но не безпроблемно.

Лий Ан Гросбърг, патолог от медицински център в Тексас, смята, че информацията в документите, получени от Свободна Европа, подкрепя заключението на патолозите във Вашингтон. „Това, което ме смущава, е че заедно с нараняванията, които изглеждат като получени при инцидент, има също травми, които изглеждат причинени умишлено“, написа тя до Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG