Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столтенберг: Грузия ще влезе в НАТО, решението за това не принадлежи на Русия


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе

Грузия ще се присъедини към на НАТО въпреки противопоставянето на Москва. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на своя визита в Тбилиси в понеделник.

„Не приемаме Русия или която и да е друга сила да може да решава кой да е член на на НАТО“ подчерта Столтемберг. 29-те членки на алианса са посочили ясно, че искат Грузия да се присъедини към НАТО и че работата по това евентуално присъединяване ще продължи, добави той.

От своя страна министър-председателят Мамука Бахтадзе каза, че Грузия има намерения да си сътрудничи с НАТО за гарантиране на сигурността в Черно море. „Планираме да осъществим мероприятия в това направление“ каза още той.

Столтенберг пристигна в Тбилиси заради започналите на 18 март учения, които ще продължат 12 дни и в които участие ще вземат 350 военни от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и други 17 членки на алианса.

През 2008 г. Русия и Грузия водиха 5-дневна война заради съдбата на сепаратисткия район Южна Осетия. След подписването на мирен договор между двете страни Русия продължава да поддържа голямо военно присъствие в региона. През изминалата година руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че евентуално присъединяване на Грузия към НАТО „може да предизвика ужасен конфликт“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG