Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рияд осъди решението на САЩ да признае Голанските възвишения за част от Израел


Туристи до скулптура на израелски войник на Голанските възвишения
Туристи до скулптура на израелски войник на Голанските възвишения

Саудитска Арабия осъди решението на САЩ да признае Голанските възвишения за част от Израел. Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на правителството в Рияд, цитирана от Ройтерс. В понеделник американският президент Доналд Тръмп формално призна суверенитета на Израел над оспорваната територия.

„Това действие ще има значителни негативни последствия за постигането на мира в Близкия изток, както и за сигурността и стабилността в региона“, гласи съобщението от Рияд. В него се казва още, че според релевантните международни резолюции Голанските възвишения са окупирана сирийска арабска територия и че опитите религията да бъде използвана като аргумент не променят фактите.

В понеделник вечерта говорителката на Външното министерство на Русия Мария Захарова обяви действието на Тръмп за незаконно и каза, че то може да доведе до подновяването на напрежението в Близкия изток.

От своя страна премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече полученото признание „смело заявление“, което е превърнало деня в исторически, заради дипломатическата победа, която дава признание на военната победа от 1981 г.

Решението на Тръмп идва по-малко от месец преди парламентарните избори в Израел. На тях се очаква Нетаняху да срещне яростна съпротива от центристката партия, водена от бившия главнокомандващ на израелските сили за отбрана Бени Гантц.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG