Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивши депутати осъдиха финансовото министерство заради закона "Пеевски"


Централата на фалиралата през 2013 г. Корпоративна търговска банка (КТБ).
Централата на фалиралата през 2013 г. Корпоративна търговска банка (КТБ).

Бившите депутати от „Реформаторския блок“ Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Министерството на финансите (МФ) заради отказа му да даде информация колко средства са били събрани след приемането на т.нар. закон „Пеевски“ за КТБ, съобщава сайтът defakto.bg.

Поправките от Закона за банковата несъстоятелност, които бяха внесени от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС бяха приети през миналата година. С тях бяха обявени за недействителни всички прихващания, извършени от кредитор или банка, ако са се случили след началната дата на несъстоятелността на КТБ или поставянето ѝ под съдебен надзор.

На профила си във Фейсбук Славов публикува решението на съдия Мария Ситнилска от Административен съд – София град. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана от МФ пред Върховния административен съд (ВАС).

Според съдия Ситнилска с отказа си да предостави информация финансовото министерство на няколко пъти е нарушило закона. В мотивите си тя пише, че институцията не може да твърди, че не разполага с изискваната информация, защото банковите синдици се отчитат пред него.

„С Мартин Димитров осъдихме МФ заради отказа им да оповестят пред обществото колко пари събраха от КТБ след приемането на т.нар. закон "Пеевски". Защото имаше големи обещания как ще съберат едни допълнителни милиарди, а 1 г. след приемането (и) на този скандален закон нещата (за обществения интерес) изглеждат зле и събираемостта на източеното е по под 10% от активите преди фалита на банката", пише Славов.

През май миналата година Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) отправи искане за обявяване на закона „Пеевски“ като противоконституционен. През септмври 2018 г. ВАС също излезе със становище, че обратното действие на закона за банковата несъстоятелност е противоконституционно. Конституционният съд обаче все още не е излязъл с решение по казуса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG