Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пак говорят за бежанци: реална заплаха или предизборно насаждане на страх


През 2016 г. потърсилите закрила в България са 19 418, а през следващите години техният брой спада разко и трайно.
През 2016 г. потърсилите закрила в България са 19 418, а през следващите години техният брой спада разко и трайно.

През последните 3-4 години България регистрира устойчив спад в наплива на бежанци през територията си. Въпреки това темата отново бе възродена през миналата седмица от представители на БСП, което принуди да се включат и управляващите.

Поводът бе информация за обществена поръчка на МВР за около 10 млн. лв., с които трябва да бъдат построени три фургонни центъра за мигранти с капацитет за 3000 души в Елхово, Любимец и Малко Търново.

Проектът обаче не бе публично оповестен от вътрешното министерство, а за него се разбра първо от публикация на „Медиапул“. Впоследствие информацията бе цитирана от други медии и това доведе до атака от БСП срещу управляващите.

БСП поиска отмяна на обществената поръчка

Водачът на евролистата на левицата Елена Йончева даде брифинг в неделя, на който се обяви срещу „изграждането на бежански центрове“ и попита дали от ГЕРБ крият информация за предстоящ нов наплив на мигранти към България. Например, ако те бъдат върнати от Западна Европа.

Кристиан Вигенин предположи, че целта на управляващите вероятно е „да се усвоят средства, които са предоставени от Европейската комисия, и за пореден път те да се разпределят на близки до властта фирми”. Но според него по-големият проблем е, че това се прави без знанието на българските граждани.

Бившият външен министър от БСП намекна също, че проектът за нови центрове може да има връзка с решението на Съда на ЕС, позволяващо на германските съдилища да връщат мигранти в страните, през чиито граници те са влезли на територията на Евросъюза.

Изключително елементарни спекулации

„За пореден път станахме свидетели на това как БСП с изключително елементарни спекулации се опитва да се заиграва със страховете на българските граждани“, отговори на социалистите зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, който свика ответна пресконференция същия ден.

Той обясни, че не става въпрос за нови бежански лагери, а за поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), които ще служат като затворени кризисни центрове за установяване на самоличността на нелегално влезли в страната мигранти.

„Ако не разполага с документи, ще му бъдат направени интервюта от органите на „Гранична полиция“ и ДАНС. Така евентуалният престой на бежанците в тези центрове ще е от няколко часа до максимум 72 часа.“

Новите центрове са планирани от 2016 г.

Ципов обясни още, че изграждането на трите обекта е било предвидено в плана за справяне със засиления бежански поток през 2016 г. И попита риторично: „Кой може да даде гаранции, че някой ден не може да се случи подобен миграционен натиск?“

Има ли мигранти?

Официалната статистика на ДАБ от последните години засега говори категорично за обратното: докато през 2016 г. потърсилите закрила в България са 19 418, през следващите години техният брой спада разко и трайно. През 2017 г. те са 3700, през 2018 г. – 2536-има, а от началото на тази година досега – 222-ма.

Встрани от липсата на обективни данни, издаващи опасност от ново засилване на бежанския поток през България обаче, темата бе използвана за политически нападки между БСП и ГЕРБ на фона на предстоящите евроизбори.

От левицата предположиха, че заделените за трите нови кризисни центъра 10 млн. лв. ще отидат в „близки до властта фирми“, а управляващите им отговориха с информацията, че в момента Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) проверява поръчка за доставка на 290 високопроходими автомобила, сключена по време на служебния кабинет, съставен от президента Румен Радев през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG