Връзки за достъпност

Извънредни новини

Част ли е Лозан Панов от имотната сага на управляващите? Какви са фактите


Лозан Панов.
Лозан Панов.

В разгара на имотния скандал около разкритията за евтините луксозни жилища на висши представители на властта, сайтът „Правен свят“ публикува неподписана статия с твърдение, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и съпругата му Елисавета също са придобили по подобен начин апартамент от строителната фирма „Артекс“.

Става въпрос за сделка на фирмата на Елисавета Панова – „Ганева 2000“, сключена през април 2013 г. Имотът включва апартамент от 172 кв.м. и два гаража в сградата „Дипломат“ в столичния кв. „Изгрев“ и е закупен от „Артекс“ за 225 евро за кв.м., твърди публикацията, цитирана от „Труд“ и „24 часа“.

Свободна Европа потърси за коментар съпругата на Лозан Панов, но тя не отговори на мобилния си телефон. Случаят с този апартамент обаче драстично се различава от вече известните случаи с жилищата на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева и Красимир Първанов, пише „Капитал“, цитирайки данни от нотариалния акт на имота на Панова.

Едно от обстоятелствата, премълчани от „Правен свят“, е, че фирмата „Ганева 2000“ закупува апартамента преди Елисавета да има отношения с Лозан Панов. Двамата сключват граждански брак през февруари 2015 г., а към 2013 г. той още е съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен това сделката е сключена още в началния етап на проекта - далеч преди той да е завършен като груб строеж.

Самата Елисавета Панова твърди пред „Капитал“, че кумове на сватбата им по нейно настояване са собствениците на „Артекс“ Пламен и Весела Мирянови, с които тя се сприятелила покрай строежа на сградата.

„Лозан Панов се запозна със семейство Мирянови две седмици преди да сключим брак, а изборът да станат наши кумове беше мой – заради всичко, което бях преживяла с тях в личен план, преди да се появи в живота ми Лозан Панов“, заявява съпругата му пред изданието.

От договора, сключен между „Ганева 2000“ и „Артекс“, става ясно, че той е за покупка на право на строеж – част от поземлен имот, апартамент с площ 172 кв.м. и два гаража (всеки от по 19 кв.м.) за сумата от 1000 евро. С него се възлага на строителната фирма да построи и продаде в завършен вид въпросните обекти, като за целта „Ганева 2000“ заплаща още 80 000 евро на две вноски. Общата цена на сделката е 81 000 евро, което прави 382 евро на кв.м., ако в квадратурата са включени двата гаража.

Другата разлика с останалите случаи с апартаменти от „Артекс“ е, че председателят на ВКС е обект на множество проверки.

„НАП много щателно провери домакинствата и на Лозан, и моето за периода, в който дори не сме партньори, така че доказателства бол, ако някой ги търси. За отдаденото под наем семейно жилище декларирам получената сума и плащам също данъци за разлика от някои достопочтени управленци”, добавя Елисавета Панова.

До 2012 г. Лозан Панов е председател на Админстративен съд - София град, който гледа като първа инстанция дела по Закона за устройство на територията и актове на местната власт. След 2012 г. е повишен във ВАС, където не се е произнасял по дела на „Артекс“, показва справка на „Капитал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG