Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш руски министър е арестуван за присвояване на $62 млн.


Михаил Абизов
Михаил Абизов

Бившият министър в руското правителство Михаил Абизов, определян за близък до премиера Дмитрий Медведев, е арестуван по обвинение за присвояване на 62 милиона долара, съобщиха властите в Русия.

Той е обвинен, че е ръководил престъпна група, за която се твърди, че е източила 4 милиарда рубли от две енергийни компании – Сибирската енергийна компания и регионалното електроразпределително дружество в Новосибирск. След това парите са внесени в банки в чужбина, се твърди в обвинението. Абизов отрича.

Михаил Абизов е министър по координацията на дейността на отвореното правителство в периода 2012 - 2018 г. и отговаря за информационните технологии и усилията за увеличаване на прозрачността в работата на правителството. По време на мандата на Дмитрий Медведев като президент Абизов му е съветник. Според информация на Асошиейтед прес той е започва своя бизнес като студент в началото на 90-те години с внос на хранителни продукти от България.

През 2017 г. платформата за разследвания на опозиционера Алексей Навални съобщава, че Абизов притежава имение в Италия, което струва около 11.7 млн. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG