Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите приеха кариерни бонуси за съдебните инспектори


Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ).
Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Парламентът окончателно прие кариерни бонуси за главния съдебен инспектор и редовите инспектори към Висшия съдебен съвет (ВСС), като така им осигури възможност да поискат назначение на по-висок пост в системата от този, който са заемали преди мандата си.

Поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бяха приети въпреки критиките от магистрати, че подобни текстове са били отхвърляни дори когато се отнасят до членове на съдебния съвет. Същевременно подобен бонус може да стимулира съдебните инспектори да напускат преди края на мандата си и така да се създаде възможност всеки следващ състав на ВСС да прави свои назначения в ключовия за съдебната система контролен орган.

„Инcпeĸтopитe биxa мoгли дa бъдaт пocтaвeни в пoзиция дa cъoбpaзявaт ĸoнтpoлнитe cи пpaвoмoщия. Haпpимep, aĸo инcпeĸтopът e бил oĸpъжeн cъдия или oĸpъжeн пpoĸypop, нo извъpшвa пpoвepĸи в пo-гopнитe звeнa нa cъдeбнaтa cиcтeмa, като се върне обратно в системата щe бъдe в cyбopдинaциoннa вpъзĸa c тoзи, ĸoгoтo e пpoвepявaл, значи нямa да може дa бъдe бeзпpиcтpacтeн“, опита се да мотивира поправката председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Той обаче не коментира съмненията, че всъщност промяната трасира пътя за преждевременната смяна на настоящия главен съдебен инспектор Теодора Точкова, чийто мандат изтича през април догодина. Поправката на ЗСВ бе инициирана от управляващите и ДПС без да се чака пакетът от промени в съдебния закон, подготвян от правосъдното министерство, с което се създаде впечатление, че депутатите искат да приемат въпросните кариерни бонуси спешно.

По този повод председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов допусна пред Свободна Европа, че инициативата може да е свързана с изтичащия в края на годината мандат на главния прокурор Сотир Цацаров и желанието му да заеме друг ръководен пост в системата. Засега обаче тази хипотеза не е потвърдена официално от никого.

Лозан Панов: Държавата усилено върви към автокрация
please wait

No media source currently available

0:00 0:22:32 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG