Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кутията на Пандора остава отворена. Яростта на публиката не е потушена"


Цветан Цветанов и Бойко Борисов.
Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Кутията на Пандора е отворена и една оставка трудно ще я затвори. Може само да я притвори леко. Високомерното поведение на Цветанов няма да потуши яростта на публиката. ГЕРБ остават уязвими за критики. Това са част от коментарите на анализатори, които Свободна Европа потърси.

Според директора на агенция "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов оставката на Цветан Цветанов е била по устав. “Въпросът обаче трудно ще се затапи, защото тръгна в други посоки - дали към строителството на някои сгради, дали към други личности”.

По време на пресконференцията в сряда, продължила близо час, Цветанов не даде отговор на въпросите за ниската цена на купения от него имот. Той съобщи, че всичко е законно и не чувства морална вина, но подава оставка от всички заемани от него постове като народен представител и напуска 44-ото Народно събрание.

"Въпросът Ви е толкова безсмислен. Друг въпрос?"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

По думите на Първан Симеонов “обществото все още се пита как и защо се получава собственост от страна на политици”. Той коментира, че оставката трудно може да свали напрежението, а само да го минимизира, “защото Цветанов остава председател на предизборния щаб на ГЕРБ, което дава възможност на опозицията да се възползва от това, натяквайки, че Цветанов продължава да прави избори”.

Дори Цветанов да даде отговори на въпросите, това едва ли би променило каквото и да било, смята Първан Симеонов. “Първото питане на обществото е: ако нещо е формално законно, то справедливо ли е, защото между формално законно и справедливо в масовите очи има разлика. Голяма част от безобразията се случват именно по този начин - формално по закон. Това обаче не убеждава хората.”

Според политолога от Нов български университет проф. Евгений Дайнов Цветанов е избрал най-лошия възможен вариант - да не се оттегли изцяло. “В едночасовата си реч той обяви, че е невинен, но въпреки това напуска парламента. Крайно неубедително заявление”, смята Дайнов, според когото Цветанов повече е ядосал хората, вместо да ги успокои. “Това високомерно поведение няма да потуши яростта на публиката. Той ще се покрие с цитиране на Нанков и Московски, които според него без вина са подали оставки" .

ГЕРБ рискува да предизвика негативна обществена реакция, тъй като въпреки оставката си Цветанов запазва политическото си влияние, смята Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. "Той отстъпва заради етичен проблем. Има обаче политически амбиции и затова е решил да не отстъпи напълно", смята Смилов.

“Не може да го героизират. Редно е човек в такава ситуация да отстъпи назад в политиката, поне за известно време”, коментира той. Според него, ако от ГЕРБ използват формулата “подадена оставка, но няма вина”, ще бъдат уязвими за критики в бъдеще.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG