Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой ще ни пази от пазачите? Разминаванията в имотните декларации на шефа на КПКОНПИ


Пламен Георгиев.
Пламен Георгиев.

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е придобил два апартамента и няколко паркоместа откакто е на публична длъжност. Всички имоти са купени на цени, които са значително по-ниски от данъчните оценки на имотите. Освен това той е допуснал значителни разминавания между декларираното в имотните си декларации и нотариалните актове на имотите. Проверките на подобни несъответствия обаче са задължение на институцията, оглавявана от самия Георгиев.

Разминаването

Случаят започна от публикация в сайта „Биволъ“ дни след като Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) започна проверка на сделките за придобиване на луксозни имоти на членове на ГЕРБ.

Общото разминаване между данъчните оценки на имотите, придобити от Пламен Георгиев, и цените, които той е декларирал, че е платил в имотните си декларации, е близо 250 хил. лв. Законът не забранява купуването на имоти на цени под данъчната оценка, но това повдига въпроса дали декларираната стойност на сделките е реалната цена, платена от купувача и дали не са укрити данъци.

Освен това за жилището, придобито през 2017 г., председателят на антикорупционната комисия е декларирал значително по-ниска квадратура от тази, посочена в нотариалния акт.

Имотите

Според имотните декларации, които Пламен Георгиев е задължен да подава като заемащ публична длъжност, той и съпругата му са придобили апартамент с две паркоместа с обща площ 124 кв. м. в София през 2012 г. Посочената цена за жилището на тогавашния прокурор е 207 318 лв., а сделката е финансирана със спестявания и с ипотечен кредит от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 166 246 лв. Според справка от Имотния регистър обаче данъчната оценка на имота е 264 310 лв. – разлика от над 56 хил. лв. Пазарните цени за апартменти в този район тогава са по-високи, показва справка в сайтове за недвижими имоти.

Пламен Георгиев е обяснил пред "Пик", че апартаментът, който е придобил, е бил в сграда с акт 15. От нотариалния акт по сделката, цитиран от „Капитал“ обаче, става ясно, че сградата е обитаема няколко месеца по-рано, т.е. тя е била готова и с издаден акт 16.

През 2014 г. Пламен Георгиев и съпругата му купуват гараж, чиято декларирана цена е 6845 лв. В справка от имотния регистър, публикувана от „Биволъ“ посочената оценка на имота е 17 157 лв.

През 2017 г. Пламен Георгиев и съпругата му купуват друг апартамент с площ 156 кв. м. и цена 293 374 лв. според имотната декларация на тогавашния шеф на КОНПИ. Сделката е финансирана с продажбата на друг апартамент на Пламен Георгиев (за 129 084 лв.) и ипотечен кредит от ПИБ за 189 500 лв.

Декларираното от шефа на антикорупционната комисия обаче се разминава със записаното в Имотния регистър, според който имота е с площ 540 кв. м. В нотариалния акт, цитиран от „Капитал“, е посочено, че става дума за жилище на три нива (тризонет). Първото е 156 кв.м (от които 48 кв.м тераса), второто е 16 кв.м и 186.5 кв. тераса, а третото е 33 кв.м. Оценката на имота е 452 785 лв., т.е. има разминаване от над 156 хил. лв.

Същата година семейството купува допълнително гараж с площ 43 кв. м. за 19 558 лв. Данъчната оценка е 42 133 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG