Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кал Атанасов, който рисува приказки, с наградата Emmy


Кал Атанасов
Кал Атанасов

Той е само на 24, но държи в ръце статуетката Еmmy. Кал Атанасов, пловдивчанин от Лос Анджелис, в сряда получи така наречената Daytime Emmy – наградата за забавни програми, излъчвани през деня. Признанието беше получено за извънредно индивидуално постижение в областта на анимацията заради филма Crow: The Legend. Филмът беше пуснат през ноември 2018 г. и оттогава е събрал почти 7 милиона гледания през различните платформи. По-рано Crow спечели и наградата Annie за най-добра продукция на виртуалната реалност, както и други 4 номинации за наградата Emmy. Наградите Emmy са най-голямото признание, което една телевизионна продукция може да получи в САЩ.

Калоян Атанасов е роден през август 1994 г. Родителите му заминават за САЩ, когато е още дете. „Пренасят“ в САЩ един четвъртокласник, за когото рисуването е страст от 2-годишна възраст – често срещано запленяване при децата, но в случая е било ясно, че става дума за друго. Момчето е рисувало по документи, салфетки и бележници, рисунките постепенно са се усложнявали, стремежите – също. На 4 години е формулирал желанието си да се занимава именно с анимация и в следващите 20 не го е променял. На 6 години е тръгнал на курсове по рисуване, на 7 е станал ученик на Ахмед Чаушев в Стария Пловдив, а на 8 вече е рисувал заедно с кандидатстудентите за Художествената академия.

Озовал се е в САЩ само 5 дни след като е навършил 11 години. Завършил е „обикновена гимназия“, както казва баща му – училище на име Vista Ridge High School в Колорадо Спрингс.

Никой не е бил учуден, че после се озовава в едно от най-реномираните училища по изкуства – Ringling College of Art and Design в Сарасота, Флорида, което завършва през 2016 г. През същата година е създаден и анимационният филм The Wishgranter – историята на едно магическо същество, което живее под земята и изпълнява желанията на всеки, който пусне монета във фонтана над главата му. Филмът е в официалната селекция на над 20 фестивала и печели няколко награди, сред които така наречения „студентски „Оскар“ и BAFTA за най-добър студентски филм.

Сега за първи път печели индивидуална награда – в личното си качество на дизайнер на анимационни персонажи.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG