Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДНСК: "Златен век" е хем законен, хем това ще реши съдът


Небостъргачът "Златен век"
Небостъргачът "Златен век"

Небостъргачът „Златен век“ в София е законен, защото документите му са изрядни. Това обявиха от ДНСК в четвъртък. Дали обаче строителството отговаря на закона, ще реши Софийският административен съд, където инициативният комитет „Лозенец“ е завел дело, стана ясно още от думите на шефа на строителния контрол Иван Несторов.

Изводът, че обектът е законен е направен с аргумента, че „има законно издадени строителни книжа“, което говорело за спазване на нормативната уредба.

По кой закон обаче сградата е законна – по Закона за устройство на територията (ЗУТ) от преди поправката на ГЕРБ през 2017 г. или пък се подчинява на разпоредбите, приети след това, Несторов така и не отговори в рамките на едночасова пресконференция.

Преди ден архитектът на София Здравко Здравков даде да се разбере, че разрешението за строеж за небостъргача е изтекло през ноември 2017 г. До ноември 2018 г. собственикът на имота – дружество, свързано с компанията "Артекс", е можело да поиска презаверка на документа, но това не е направено.

Според Несторов обаче сградата има редовни строителни книжа.

"Арх. Здравков казва, че според него сградата е изгубила правно действие, тъй като едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 г. Аз съм съгласен с него, но има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж", обясни началникът на ДНСК.

По думите му последното допълване на разрешението за строеж на сградата е от август 2018 г. и става със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков.

На поредица въпроси защо цитира съдебна практика, при положение, че не става дума за конкретния казус, Несторов не отговори.

Той няколко пъти обясни, че е страна по дело за „Златен век“, заведено от инициативния комитет „Лозенец“ и избягваше да навлиза в детайли.

Несторов обаче обясни, че няма как поправката в ЗУТ от 2017 г. да служи за основание за продължаване на строежа, като се позова на мнението на „Цветан Цветанов и други уважавани юристи“.

Според шефа на ДНСК не изменението на ЗУТ, а именно подписът на Здравков е дал възможност строителството да продължи след края на 2017 година, когато иначе е трябвало да бъде прекратено.

Ведомството обаче е открило отклонения от инвестиционния проект, заради което временно ще бъдат спрени строителните дейности в онези части, където са констатирани неизпълнени шахти за платформи за подземния паркинг. Установено било още, че арх. Весела Мирянова е едновременно проектант, изпълнител на строежа и строителен контрол, което е конфликт и нарушение, обяви на пресконференция в четвъртък Иван Несторов.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG