Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Приказки под шипковия храст" с печат "КТБ": жандармерия, произвол и един бял лист


Полицията охранява спецсъда от дошлите от Русе служители в "Дунарит".
Полицията охранява спецсъда от дошлите от Русе служители в "Дунарит".

„Това са доказателства, а не приказки под шипковия храст!“ Репликата е на изпълняващия длъжността ръководител на апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, с която той завърши своя пледоария по едно малко познато дело, носещо прокурорския печат – аферата „КТБ“.

Въпросното дело не се радва на широк медиен интерес, както основният процес срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими за източването на фалиралата през 2014 г. банка. То обаче изобилства от трудно обясними доказателства.

Сред тях попадат няколко видимо стари разходни ордери на бланки от 90-те години, както и един хвърчащ бял лист, върху който няма нито един от задължителните реквизити, за да бъде официален документ – дата, заверка или входящ и изходящ номер, свидетелстващи за това къде и от кого е бил съставен.

Въпреки неяснотите, свързани с тези документи, те вече трети месец се явяват единственото основание за ареста на петима души. Спецпрокуратурата стъпва върху тези доказателства, за да твърди, че няколко от свидетелите по голямото дело „КТБ“ в края на 2013 г. са изпрали 2.4 млн. лв. по поръчение на Цветан Василев. В момента зад решетките няма други обвиняеми във връзка с фалита на КТБ.

Апелативният специализиран съд преди ден потвърди отказа на първата инстанция да освободи Никола Киров, Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков и Красимир Зарев, приемайки, че по делото имало данни за вината им, както и че може да се укрият, ако не са задържани.

Полицейска блокада около спецсъда

Заседанието протече в условията на безпрецедентна полицейска блокада, под която без никакви официални обяснения бе поставен целият район около сградата на специализирания съд на столичната ул. „Черковна“.

Изпратените на мястото служители на жандармерията отказваха информация каква е причината за присъствието им, като бяха съсредоточени единствено в това да не допуснат до съда малка група от двайсетина души, дошли от Русе, за да проследят на живо заседанието по мерките за неотклонение на петимата задържани.

Полицаи спряха служители на "Дунарит" да влязат на дело в спецсъда
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Става въпрос за два буса на оръжейното предприятие „Дунарит“, докарали до София работниците. По думите им целта им е била да подкрепят финансовия си директор Никола Киров. Униформените обаче не допуснаха никого от тях в сградата на съда, събирайки им личните карти за справка. Спряна да влезе бе дори съпругата на Киров – Стела. След намесата на адвокати, тя все пак бе допусната.

Делото е публично и по закон всеки желаещ може да присъства в залата, стига да не нарушава реда. Свободна Европа отправи въпроси до МВР за причините за това поведение на жандармерията, но отговори не бяха изпратени.

За какво става въпрос?

Именно на Киров спецпрокуратурата приписва и ключова роля в прането на пари. Сред останалите задържани са предимно шофьори и охранители в първата фирма на Цветан Василев - „Фина-С“. Подобно на голямото дело „КТБ“, и тук основният свидетел е бившата дясна ръка на Василев – Бисер Лазов.

Според обвинението Киров е написал върху споменатия бял лист кой от обвиняемите каква сума пари трябвало да получи от вече изпраните 2.4 млн. лв. Не е известно как се установява авторството на текста, тъй като той е написан на компютър и не би могъл да подлежи дори на графологическа експертиза.

Безумната лепка

„Аз казах и пред съда, че такова нещо се случва за първи път в 30-годишната ми практика. Такова квази доказателство да бъде представено, защото наистина представлява, направо казано, обида към правосъдието. Това е един бял лист, без дата и без подпис, на който е написан един текст, който не е на ръка, а на компютър очевидно. Това са суми посочени от Никола Киров, които трябва да са дадени от Бисер Лазов уж по указание на Цветан Василев. Върху този лист е лепната една жълта лепенка без дата и без подпис и очевидно без никаква връзка, освен за разследващите. Заради това нарекох делото „Безумната лепка“, защото за мен е изключително проблематично да се работи по такъв начин”, коментира адвокатът на Киров Илко Димитров, цитиран от "Фрогнюз".

Твърденията на прокуратурата се основават единствено на показанията на Бисер Лазов. Той е единственият свидетел, който поименно споменава и обвиняемите. Дори управителите на фирмите, от чиито сметки се твърди, че са изтеглени изпраните впоследствие 2.4 млн. лв., нито са се оплакали от подобни липси, нито посочват обвиняемите по някакъв начин.

Ордерите и проблемът с експертизите

Лазов е източник и на останалата част от основните прокурорски доказателства – няколкото разходни ордери, върху които са изписани различни суми, получени от обвиняемите. Общият сбор от тях прави 2.4 млн. лв.

Nikola Kirov order KTB
Nikola Kirov order KTB

Проблемът с тях обаче е, че според частна почеркова експертиза въпросните документи датират отпреди деноминацията през 1999 г. Което би означавало, че става въпрос за 2400 лв. Изследването е поръчано от защитата, но не бе прието за доказателство от съда, тъй като не е било назначено от магистратите.

Следата, водеща разследващите в посоката на обвинението, са печати с датата 18 декември 2013 г., личащи в горния десен ъгъл на ордерите. В долния ляв ъгъл на бланката обаче личи печатният, но непопълнен надпис „199_г.“

Ivan Stoikov order KTB
Ivan Stoikov order KTB

Според заключението на ангажирания от адвокатите експерт „времето на полагане на подписите от свидетеля Бисер Лазов върху процесните осем броя разходни касови ордери, на които е поставена с щемпел датата „18 DEC 2013“, не съответстват на датата 18 декември 2013 г. Подписите са положени в периода, обхващащ и 1998, и 1999 г.“

„На разходните ордери личи подписът на свидетеля Лазов като главен счетоводител, какъвто той е до 1999 г. През 2013 г. той е финансов директор“, допълни по този повод пред съда един от адвокатите на Киров – Татяна Дончева.

Разнобой в експертизите

Съмненията, свързани с датата, на която са изготвени въпросните документи, не са изчистени от изготвените до момента 3 съдебни експертизи, само една от които потвърждава тезата на спецпрокуратурата. Впрочем, тя също е частна. Заради противоречивите мнения на вещите лица, в момента се изготвя 5-орна експертиза в Научноизследователския институт по криминалистика в МВР (НИКК). Срокът за изготвянето ѝ изтече в деня на последното съдебно заседание по казуса, но заключения не бяха представени.

В момента не е известно нито какво се случва с ключовото за цялото дело изследване, нито кой го прави. В постановлението за изготвяне на експертизата е посочено единствено, че „началник на сектор „Експертизи“ в НИКК ще определи вещите лица“. Обичайната практика е те да бъдат назначавани поименно.

Опресняващите се показания на Лазов

Спорните документи са предадени на разследващите с протокол за приемно предаване от касиерката Юлия Илиева, която случайно ги открила сред личните си вещи. Те не са открити при обиските на КТБ или на някои от т.нар. „кухи“ фирми, за които прокуратурата твърди, че са били част от схемата по източването на банката.

Първоначално тези ордери престояват около 5 години в Софийската градска прокуратура, която така и не преценява, че биха могли да бъдат годно доказателство. Това се променя в момента, в който те са пратени на спецпрокуратурата. Делото е образувано в края на миналата година, а на 9 и 10 януари следват и арестите.

Променят се и показанията на Лазов за тях. През 2015 г. той заявява в показанията си: „Предвид големите по размер суми сигурно е трябвало тези плащания да бъдат все пак документирани или може би самият Василев е искал това“. През 2019 г., основният свидетел е доста по-конкретен: „Специално при този случай Василев искаше да се оформи някакъв вътрешен документ, така че за всяка предадена сума оформях РКО и в него записвах „коледна премия“, както ми беше казал Василев“.

Според близките на задържаните, които изпратиха заключенията от неприетата от съда частна експертиза до всички висши представители на трите власти в страната, става въпрос за „разходни касови ордери от 1998 г., върху които те (обвиняемите) саморъчно са удостоверили с подписа си, че са получили пари в брой като „коледни премии“ в размер от 250 000 лв. до 450 000 лв., общо 2 400 000 лв. Едно уточнение: това са неденоминирани левове!“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG