Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Предайте всичките си ядрени оръжия". Защо е била прекратена срещата между Тръмп и Ким


Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп по време на срещата им в Ханой.
Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп по време на срещата им в Ханой.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е връчил документ на лидера на КНДР Ким Чен Ун, в който се е изисквало от азиатската държава да предаде на американските власти ядрените си оръжия и горивото за ракети. Това се е случило по време на срещата между двамата лидери в Ханой в края на февруари и се е превърнало в основна причина за спонтанното й прекратяване, предава Ройтерс в своя ексклузивна информация.

Според източник, който е присъствал на срещата, документът е бил първото заявление за това какво означава пълна денуклеаризация на КНДР.

За пръв път за съществуването на документа спомена съветникът по национална сигурност в Белия дом Джон Болтън в интервю след приключването на срещата в Ханой. Още от 2004 г. Болтън защитава тезата, че денуклеаризацията в Северна Корея трябва да се извърши по модела „Либия“.

След приключването на срещата севернокорейски дипломат обвини Болтън и държавния секретар Майк Помпео в „наподобяващи на гангстерски“ искания. Беше заявено също и че Пхенян обмисля да прекрати преговорите със САЩ и да преосмисли позицията си за замразяването на ядрените и ракетните изпитания.

По информация на Ройтерс освен исканията за предаването на ядрените оръжия и ракетното гориво в документа са се съдържали и 4 други ключови точки. Според тях КНДР е трябвало да представи пълен достъп до ядрената си програма на американски и международни инспектори, да бъдат замразени всички проекти за създаване на нови съоръжения, да бъде премахната цялата инфраструктура, свързана с ядрени оръжия и преназначаването на всички учени работещи по ядрената програма на КНДР в частния сектор.

Ройтерс напомня, че седем години след постигането на договорка за денуклераизация между САЩ и либийския лидер Муамар Кадафи, НАТО, с американска подкрепа, поведе военна операция в Либия. Тя бе насочена срещу правителството на Кадафи, което бе свалено от власт, а самият лидер беше убит от бунтовници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG