Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нено Димов отново иска от съда планът за Пирин да се промени без екооценка


Министърът на околната среда и водите Нено Димов.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд (ВАС), който в началото на март за втори път отсъди, че ведомството не може да променя плана за управление на националния парк "Пирин", без да го подложи на екооценка, съобщи „Дневник“. Това е видно от регистрите по делото, както информацията, че Димов е внесъл жалба срещу решението на 27 март е потвърдено и от съда.

Доводите на ВАС стъпват на европейската съдебна практика, за която информация към съда са подали от Асоциацията на парковете в България, WWF-България и две физически лица, които съдят МОСВ за опита му за актуализация на плана без екологична оценка. Доводите на ВАС ясно посочват, че решението на ведомството, че екооценка не се налага, не стъпва на никакви данни и аргументи.

Според екологичните организации решението на ВАС оборва тезата на министър Нено Димов, че с плана за управление на парка не се решава нищо по същество и той е само рамков документ. Според тълкуване на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ , съдебното решение за пореден път констатира факта, че МОСВ нарушава бъгарските закони и европейските директиви.

Министър Димов обяви през декември, че ще се съобрази с решението на 5-членния състав на съда. След това обаче той даде предложения за варианти, с което то може да бъде заобиколено, припомня "Дневник".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG