Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Политиците са с нас”. Само едно е сигурно за небостъргача "Златен век" - строи се


"Златен век"
"Златен век"

“До момента, в който избухна скандалът с апартаментите, всички институции повтаряха, че разрешителното за строеж е валидно до 2020 г. на база поправка "Артекс", казва общинският съветник от партията на Георги Кадиев и член на инициативен комитет “Лозенец” Войслав Тодоров. Той и другите протестиращи срещу строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" са прочели тази версия и в документи от прокуратурата, чули са я и от главния архитект на София арх. Здравко Здравков.

"Всички институции в хор повтаряха това нещо до скандала с апартаментите. Когато стана ясно, че ще лъсне лобизмът, се принудиха да променят версията и за да не спрат строителството, започнаха да изменят темата”, продължава Тодоров.

Днес въпросите стават повече, а фактите дотук са: една законова поправка, която не е ясно дали е приложена за строителството на небостъргача “Златен век” в столичния квартал "Лозенец"; четири различни проверки на ДНСК; редица граждански протести и разнопосочни изявления на депутати, главен архитект, кмет и контролни органи.

Две седмици след първите публикации по темата никой не е в състояние да каже еднозначно законна ли е постройката или не. А властите, които имат общо със строителството, си прехвърлят топката и не дават еднозначен отговор. Строителството обаче не спира.

Законно ли е?

Законно ли е строителството на “Златен век”? Така звучи най-честият журналистически въпрос към институциите, след като преди две седмици Свободна Европа съобщи, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил луксозен апартамент от фирмата строител на небостъргача на значително по-ниска от пазарната цена. Преди това мнозинството прокарва законова поправка, която по тълкувание на строителния зам-министър Валентин Йовев трябва да се приложи със стара дата и така да удължи възможностите за строеж. Става дума за изменение в Закона за устройство на територията от началото на 2017 г., с което се удължава срокът на разрешителните за строежи от първа и втора категория.

И политиците са с нас”

Един от представителите на инициативния комитет дава друго обяснение. Мариан Башур твърди, че има лично съобщение от младия архитект Пламен Мирянов, син на собствениците на "Артекс", който му написал: “И политиците са с нас”.

Дали политиците са били с “Артекс” не може да се твърди със сигурност, защото версиите им се разминават. Единственото неоспоримо доказателство по темата са евтините имоти, които са придобили от фирмата.

Веднага след началото на скандала вносителят на поправката “Артекс” - депутатът от ГЕРБ Александър Ненков каза, че текстът не може да се прилага със стара дата, така че още през 2017 г. не би трябвало да важи за строежа в Лозенец.

Различно е становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по онова време, когато зам.-министър Валентин Йовев пише до общината, че приетият нов текст трябва да се приложи за небостъргача. Според медийни публикации именно на това писмо се позовава и главният архитект на София Здравко Здравков, когато става ясно, че строителството на “Златен век” е удължено с 10 години.

Смяната на версиите стана миналата седмица, когато отново Здравков заговори друго. Той обяви, че разрешителното за строеж на "Златен век" е изтекло през ноември 2017 г. и не е подновено в законовия срок от една година. Същата теза поддържат от година и половина гражданите от инициативния комитет "Лозенец".

Ден по-късно шефът на строителния контрол (ДНСК) Иван Несторов заяви, че е съгласен с това становище, но трябвало да се съобрази със съдебната практика. И цитира решение на Върховния административен съд (ВАС), което казвало, че всяка заповед за промяна на инвестиционния проект удължава срока на строителното разрешително.

Решението на ВАС обаче не е тълкувателно и е конкретно срещу мълчалив отказ на местната община да позволи при строителството на сграда да се ползва тротоар, публична общинска собственост. Тази седмица протестиращите показаха друго решение, което създава различна съдебна практика.

"Въпросът не е така прост"

Междувременно шефът на ДНСК Иван Несторов отказа да отговаря на конкретни въпроси за “Златен век”, защото бил страна по дело за същия случай. Делото пък е заведено от инициативния комитет и е заради бездействието на ДНСК по случая.

По темата отказа да вземе отношение и столичният кмет Йорданка Фандъкова, като само ден след неясните обяснения на ДНСК, тя препрати въпросите към тях. “Вероятно въпросът дали строежът е законен, не е толкова прост", заключи Фандъкова в края на миналата седмица.

И точно когато всички ангажирани със случая – от вносителя на текстовете в парламента до кмета и ДНСК, опитваха да прехвърлят случая към някого другиго, фирмата “Артекс” публикува становище, с което съобщава, че поправката в ЗУТ от 2017 година важала тъкмо за тях.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG