Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой" се състезават с гръцка фирма за газовата връзка с Гърция


Две дружества са подали оферти за проктиране и изграждане на газовата връзка между България и Гърция. Общо пет обединения от фирми са допуснати до участие в конкурса за обществена поръчка, стана ясно от съобщение на дружеството ICGB, в което акционери са БЕХ, гръцката държавна газова компания и италианската "Едисон".

Офертите за проекта с прогнозна стойност 145 млн. евро без ДДС са подадени от гръцката J&P АВАКС и ДЗЗД "Ай Джи Би – 2018", което обединява българските "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой Интернешънъл" с италианската "Бонатти" (Bonatti), съобщи Mediapool.

Очаква се победителят в конкурса за обществена поръчка да стане ясен през май, а строежът да започне през юни. Срокът за изпълнението му е 18 месеца от първата копка.

182-километровата тръба от Стара Загора през Хасково до Комотини с първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно трябва да бъде въведена в експлоатация до края на 2020 г., за да може "Булгаргаз" да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището "Шах Дениз ІІ".

Междувременно Европейската комисия съобщи, че отпуска 33 млн. евро за газовата връзка между България и Гърция. "Газопроводът е проект от общ европейски интерес, който допринася за постигане на целите на енергийния съюз", пише в съобщението на ЕК. "Така ще се диверсифицират енергийните източници в региона и ще се повиши енергийната сигурност. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG