Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мей ще поиска ново отлгане на Брекзит и ще търси подкрепа от опозицията


Тереза Мей и Джеръми Корбин
Тереза Мей и Джеръми Корбин

Британската премиерка Тереза Мей ще поиска ново отлагане на Брекзит, съобщи Би Би Си. Тя ще започне консултации с лидера на Лейбъристката партия Джеръми Корбин с цел двамата да предложат вариант на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, което да събере мнозинство в парламента в Лондон.

Корбин и по-голяма част от членовете на партията му искат митнически съюз с ЕС и запазване на правото на свободно движение на хора и стоки. Привържениците на „твърд“ Брекзит от Консервативната партия на Мей я обвиниха, че оставя съдбата на Брекзит в ръцете на Корбин.

По план Обединеното кралство трябваше да напусне Съюза на 29 март. След като договорената между правителството в Лондон и Брюксел беше отхвърлена два пъти от британските депуатати, Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит. 27-те страни членки на ЕС се съгласиха да удължат периода за преговори до 22 май ако споразумението на Мей бъде подкрепено на трето гласуване от парламента и до 12 април ако бъде отхвърлено.

Депутатите не подкрепиха за трети път сделката в петък и Обединеното кралство или трябва да излезе без споразумение на 12 април, или да поиска ново отлагане на Брекзит. Брюксел обяви, че такова ще бъде одобрено от 27-те само ако Лондон представи предложение, което има подкрепата на мнозинството в Камарата на общините.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG