Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бруней ще наказва хората ЛГБТ със смърт


Султан ‎Хасанал Болкиах
Султан ‎Хасанал Болкиах

В Бруней влизат в сила законови поправки в духа на ислямския шариат, които предвиждат смъртно наказание за представители на ЛГБТ общостта и ампутация на крайници за осъдени за кражба, предадоха световните агенции.

Взаимоотношенията между еднополови двойки и досега бяха престъпление според законите на малката азиатска държава и се наказваха с до 10 години затвор. От сряда обаче представителите на ЛГБТ общостта ще се наказват с пребиване с камъни.

Местни хора изразиха шок от влезлите в сила поправки. „Събуждаш се и осъзнаваш, че съседите ти и семейството ти не могат да те възприемат като човек и могат да те пребият с камъни“, коментира пред Би Би Си представител на ЛГБТ общостта в Бруней.

Десетки международни организации се обявиха срещу поправките, които според султана на Бруней целят да „подсилят основите“ на ислямското учение в страната. За пръв път в малката държава са въведени закони в духа на шариата през 2014 г. Влизането в сила на най-тежките наказания, предвидени в новия Наказателен кодекс, беше отложено за 2019 г.

Законът предвижда също публично бичуване за жени, извършили аборт, а също и за лица, които насърчават деца да приемат друга религия освен исляма.

Бруней е страна, богата на природен газ и нефт, и е управлявана от султан ‎Хасанал Болкиах. Той оглавява Държавната инвестиционна агенция на Бруней, която притежава някои от най-луксозните хотели в света, включително „Дорчестър“ в Лондон и „Бевърли хилс“ в Лос Анджелис. Известни личности, сред които актьорът Джордж Клуни и телевизионната водеща Елън Дедженерис, призоваха за бойкот на бизнеса на инвестиционната агенция по целия свят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG