Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тимерманс: Изоставането на България и Румъния е „урок“ за следващи кандидати за ЕС


Франс Тимерманс
Франс Тимерманс

България и Румъния трябваше да разрешат своите проблеми преди да влязат в ЕС, а не да разчитаме на Механизма за наблюдение да оправи нещата по-късно. Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс на пресконференция, посветена на върховенството на закона, предаде БТА. Трябва да имаме предвид този урок, когато започваме бъдещи преговори за присъединяване – въпросите за върховенството на закона, разделението на властите. Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани, добави той.

Тимерманс допусна, че Механизмът за наблюдение на двете страни може да бъде прекратен дори и преди да изтече мандатът на сегашната Европейска комисия (ЕК). Но за тази цел препоръките на комисията за България и Румъния трябва да бъдат приложени.

По думите му в България остава още много работа. “Имам известни опасения, защото България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., а вече сме 2019 г. и все още не сме решили всички проблеми, които трябваше да бъдат решени преди присъединяването“, посочи той.

В Румъния на основата на механизма бе постигнат огромен напредък в борбата с корупцията дори на високите управленски равнища. Румънската съдебна система през годините повишаваше ефективността си, имаше хора, поставени зад решетките. Сега има отстъпление. Трябва да се погрижим това да не се закрепи със закони и да се създадат условия за безнаказаност, допълни Тимерманс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG