Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лори Лайтфут, чернокожата гей жена, която спечели Чикаго


Лори Лайтфут
Лори Лайтфут

Не беше победа, а чист разгром на противника. Става дума за изборите в град Чикаго, който избра кметицата си със 74 % от гласовете – срещу само 26% за нейната опонентка, която е политик от кариерата. Победителката се казва Лори Лайтфут. Тя е с черен цвят на кожата, живее с жена и двете имат осиновена дъщеря. Никога не е заемала политически пост.

Лори Лайтфут е от малък град в щата Охайо, където е завършила обществено училище. Работила е на седем места, за да плати бакалавърската си степен. Печели пълна стипендия, благодарение на която завършва право в Чикагския университет. Докато е студентка, е на стаж при съдия от Върховния съд на Мичиган и при конгресмени от района. След дипломирането си през 1989 г. тя става асистентка на прокурора на Северния окръг на Илинойс. Участва в голямо разследване на корупция в Чикаго. Добива известност покрай няколко важни присъди, които обвинението печели с нейно участие.

През 2002 г. тя оглавява отдела за проследяване на професионалните стандарти в чикагската полиция. Тогава разследва злоупотреби със служебно положение, извършени от полицаи, в това число и стрелба по цивилни. Запомнят я с решителните й предложения за уволнения, за които пише местният печат. Нататък следват други обществени и държавни постове, сред които се откроява участието й в разследването на приближени до губернатора. След това Лайтфут постъпва на работа в една от най-големите частни адвокатски фирми в света – Mayer Brown. Консултирала е както неправителствени организации, които се борят за човешки права, така и банки. Окончателният й завой към обществената работа е извършен през 2015 г. – тогава тя оглавява Групата за контрол и отчетност в полицията. Напуска тази работа чак през май 2018, когато обявява, че ще се кандидатира за кметския пост. Никой не вярва, че тя може да спечели. А тя се оказва първата чернокожа жена и първата гей жена, заели поста на кмета на Чикаго.

Лори Лайтфут ще заеме поста на 20 май тази година. Тя се бори за намаляване на неравенството и за овладяване на престъпността.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG