Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП одобри на първо четене спорния пакет „Мобилност“


В знак на протест срещу приетите на първо четене промени превозвачи в Пловдив запалиха товарен камион.

Европейският парламент (ЕП) одобри на първо четене пакета „Мобилност“, срещу който се противопоставят превозвачите от Източна Европа, съобщи пресцентърът на институцията.

Според одобрените в четвъртък текстове шофьорите трябва да се прибират поне веднъж на четири седмици в страната, където е регистрирана фирмата, за която работят. Освен това се предвижда размерът на командировъчните да съответства на заплатите в сектора в държавата, където е командирован шофьорът. Водачите на камиони ще трябва да почиват задължително извън кабината на превозното средство.

Предстои провеждането на тристранни преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС преди т.нар. пакет „Мобилност“ да бъдат гласувани на второ четене в ЕП.

Българските превозвачи, както и колегите им от други държави в Източна Европа са твърдо против новите правила. Според тях те са насочени против пазарната конкуренция ще навредят на бизнеса им. Българските превозвачи обикновено работят на по-ниски цени от западноевропейските фирми в бранша, защото плащат по-ниски заплати на служителите си. Транспортинте фирми от Западна Европа искат да прекратят тази практика, която определят като нелоялна конкуренция.

Т. нар. пакет „Мобилност“ е инициатива на френския президент Еманюел Макрон, който веднага след встъпването си в длъжност предложи въвеждането на директива за командированите работници.

По-рано в четвъртък превозвачи запалиха товарен камион в Пловдив в знак на протест срещу пакета „Мобилност“. По думите на Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, това е послание към депутатите в Европейския парламент, че "именно това ще се случи и с българските превозвачески бизнес в България и Източна Европа, ако пакетът бъде гласуван".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как живеят наркозависимите при талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG