Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помпео призова Франция да се откаже от данъка върху интернет гигантите


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Американският държавен секретар Майк Помпео призова Франция да се откаже от данъка върху интернет гигантите. Той отправи призива при среща с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан във Вашингтон в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според съобщението на Държавния департамент Помпео е "призовал Франция да не приема текста за цифровите услуги, който би имал негативно въздействие върху американските технологични гиганти и върху френските граждани, използващи техните услуги".

Френското правителство подготви проект на закон за облагане на гиганти като Google, Amazon, Facebook и Apple. През март американското министерство на финансите вече обяви, че САЩ планират да сезират Световната търговска организация по въпроса за данъците, които Франция и други европейски страни планират да въведат.

Според Вашингтон данъците са "дискриминационни". Тогава френският министър на икономиката Брюно Льо Мер отговори, че Франция е "свободна и суверенна държава, която решава данъчната си политика свободно и суверенно". Той допълни, че след като бъде въведено международно облагане, Франция ще отмени националния си данък.
Помпео и Льо Дриан обсъдиха днес също така и търговските преговори между ЕС и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG