Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще пише Мъск в Туитър: милиардерът има две седмици да се разбере с регулатора


Мъск и Комисията за ценни книжа и фондови борси имат две седмици да се доразберат.
Мъск и Комисията за ценни книжа и фондови борси имат две седмици да се доразберат.

Федералният съд в южния окръг на щата Ню Йорк прикани ръководителя на компанията "Тесла" Илон Мъск и Комисията за ценни книжа и фондови борси да внесат уточнения в постигнатото по-рано от тях споразумение, предаде БТА.

Очакваше се, че съдия Алисън Нейтън ще вземе решение за това дали Мъск е нарушил договореностите си с регулиращия орган. Претенциите на комисията са свързани със съобщение на Мъск в Туитър от 19 февруари, в което той споменава, че "през 2011 г. "Тесла" не пусна на пазара нито един автомобил, но през 2019 г. тя ще произведе около 500 хиляди".

Представители на комисията обърнаха внимание на това, че по силата на споразумението между регулиращия орган и Мъск предприемачът е длъжен да съгласува засягащите "Тесла" обществени изказвания в социалните мрежи с останалите представители на ръководството на компанията.

Комисията за ценни книжа и фондови борси изтъква в иска си до съда, че Мъск отново е публикувал важна информация за "Тесла", която не отговаря на истината. Нейни представители се свързали с "Тесла" и установили, че публикуваната от Мъск в Туитър информация се проверява след публикуването й, а на преди него. Адвокатите на Мъск заявиха в отговор, че в съобщението му не е имало съществена информация и по тази причина обвиненията, че той е нарушил споразумението с комисията, са неоснователни.

Съдия Алисън Нейтън призова вчера двете страни да проявят благоразумие, за да бъде избегнато продължаване на процеса. По думите на Нейтън представителите на Мъск и на регулиращия орган е трябвало по по-ясен начин да формулират голям брой от точките на споразумението, като например да уточнят процедурата, според която Мъск трябва да съгласува съобщенията си в Туитър с ръководството на "Тесла".

Адвокатите на комисията поискаха на Мъск да бъде наложена глоба за неспазване на споразумението. Юристите на Мъск увериха, че той иска да спазва споразумението, а публикуваните от него в Туитър данни отговарят на истината и не са нови.

Както отбелязва и телевизия Си Ен Би Си, Мъск заяви след заседанието, че е много доволен от него. Предприемачът отбеляза също така, че за две седмици най-вероятно ще бъде постигнато споразумение с Комисията за ценни книжа и фондови борси.

През октомври 2018 г. съдът в Ню Йорк утвърди споразумение между "Тесла" и комисията във връзка с претенции, породени от противоречивото изказване на Мъск, че разполага с достатъчно средства, за да изкупи акциите на "Тесла". Съгласно споразумението Мъск бе задължен да плати 20 милиона долара на регулиращия орган и да се оттегли от председателския пост в съвета на директорите на "Тесла" най-малко за три години, като остане на поста ръководител на компанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG