Връзки за достъпност

Извънредни новини

Граждански организации: Искаме прозрачност за процеса "Хашоги"


Журналистът Джемал Хашоги.
Журналистът Джемал Хашоги.

Седем организации за защита на човешките права и свободата на медиите призоваха САЩ, Великобритания и Франция да говорят открито за съдебния процес за убийството на журналиста Джемал Хашоги, който се води в Саудитска Арабия. На съдебните заседания присъстват дипломати от трите страни, съобщи Асошиейтед прес.

В писма, изпратени до външните министерства на трите държави, организациите посочват, че предоставянето на информация и прозрачност по делото са крайно необходими и биха позволили „определен критичен поглед върху справедливостта на процеса“. Оповествянето на информация по процеса би предпазило определени хора от възможността да бъдат използвани за изкупителни жертви, а прозрачността може да гарантира, че съдебните власти няма да прикрият предполагаемо участие на ръководството на държавата, добавят от организациите.

Хашоги, който е отявлен критик на властта в Рияд, беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври. Тогава се появиха множество информации, които повдигнаха подозрения за участието на държавното ръководство в убийството на журналиста.

Организациите призовават още САЩ, Великобритания и Франция да окажат натиск над саудитците за допускането на наблюдатели от службата на ООН за правата на човека. През изминалата седмица специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар, която ръководи разследването за убийството на Хашоги, критикува потопяването на процеса в тайна и призова да бъде разкрита самоличността на обвиняемите.

Седемте организации, сред които са „Амнести интернешънъл“, „Репортери без граници“, „Хюман райтс уотч“, „Хюман райтс фърст“, „ПЕН Америка“, „Член 19“ и Комитетът за защита на журналистите не изпратиха писма, нито се обърнаха с подобни искания към Китай и Русия, които също имат свои представители на съдебния процес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG