Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията използва сълзотворен газ при сблъсъци с мигранти край Солун


Гръцката полиция в сблъсък с мигрантите край Солун.
Гръцката полиция в сблъсък с мигрантите край Солун.

Мигранти и гръцката полиция влязоха в нови сблъсъци край бежанския лагер Диавата в близост до Солун в събота, съобщи БТА.

Маскирани мигранти са направили опит да пробият полицейския кордон, а за да ги отблъснат, служителите на реда са използвали сълзотворен газ. В отговор мигрантите са започнали да хвърлят камъни и да палят пожари.

По-рано в лагера са пристигнали автобус и микробус. Те са отвели 44 души, които са се съгласили да се върнат в центровете за настаняване. Останалите засега не дават индикации, че имат намерение да напускат мястото на сблъсъците. В петък техният брой бе около 2000 човека.

От четвъртък стотици мигранти започнаха да се събират край Солун. По техни думи това се дължи на анонимен призив в социалните мрежи, който ги е подтикнал да тръгнат към границата със Северна Македония, намираща се на 60 километра, а оттам да продължат пътя си към Западна Европа.

В петък в Атина десетки мигранти окупираха централната железопътна линия на града и призоваха Гърция да отвори границите си за тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG