Връзки за достъпност

Извънредни новини

Строежът на "Златен век" спира окончателно


Строежът на небостъргача "Златен век"
Строежът на небостъргача "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спира за постоянно строителството на небостъргача „Златен век“ на фирма „Артекс“ в София. Причината е, че разрешителното му е изтекло. А решението не се е вземало под натиск. Това стана ясно в понеделник от думите на на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя присъства на среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и представители на инициативния комитет „Лозенец“, който се бори срещу строежа, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и други експерти.

От обясненията на Аврамова стана ясно, че за строежа липсва валидно разрешително. По този начин тя потвърди всички аргументи на протестиращите от инициативния комитет срещу небостъргача, както и журналистическите разследвания по темата. Аврамова обаче обясни, че решението не се взема под обществен натиск.

Връченият на 6 април от ДНСК констативен акт, с който се разпорежда спирането на строежа от следващия понеделник, включва два мотива – за нарушения по време на строителството и за липса на презаверено разрешение за строеж.

Остава неясно какво ще се случи с изграденото до този момент, тъй като е вероятно инвеститорът да обжалва заповедта на ДНСК, заяви Здравко Здравков. По думите му построеното до ноември 2018 г. е законно, въпреки че разрешителното за строеж е изтекло в края на 2017 г.

Строителството трябва да спре следващия понеделник, за да могат в това време от "Артекс" да отстранят нередностите, които станаха причина за временното спиране на сградата миналата седмица.

И "Артекс" искат среща с Борисов

След оповестяването на решенията, взети в кабинета на Борисов, стана ясно още, че управителят на "Артекс" Пламен Мирянов е изпратил писмо до Бойко Борисов за провеждане на среща във връзка със строителството на "Златен век“.

Въпросът за законността на „Златен век“ беше повдигнат след разкритията за закупени апартаменти на фирмата изпълнител „Артекс“ на цени, които са много по-ниски от пазарните, от страна на членове на властта.

Строителите твърдят, че проектът "Златен век" е законен и притежава "действащо разрешение за строеж и законни строителни книжа". Основният спор е за валидността на разрешението за строеж. Според инициативния комитет "Лозенец", който протестира срещу небостъргача, високата сграда вече няма валидно разрешение за строеж. На същото мнение отскоро е и Столичната община.

Предисторията

Оказа се, че разрешителното са строежа, което се издава за срок от 5 години, е презаверено от бившия главен архитект на София Петър Диков през 2012 г., което по закон задължава фирмата да приключи строителните дейности и грубия строеж до края на 2017 г. Строежът обаче така и не започва навреме, за да могат от „Артекс“ да завършат сградата.

С разразяването на скандала стана ясно още, че реализирането на проекта за 34-етажния небостъргач е станало възможно благодарение на гласувани поправки в Закона за устройството на територията (ЗУТ) през 2017 г., които са внесени от депутати от парламентарната група на ГЕРБ. Текстовете влизат в сила през февруари същата година, т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж.

Вносителите на текстовете от ГЕРБ към момента твърдят, че текстовете не могат да бъдат приложени към „Златен век“, защото става дума за заварено положение. През 2017 г. обаче зам-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев в писмено становище тълкува закона по начин, който важи за „Артекс“ и небостъргача в „Лозенец“. Именно това писмо става и основание за продължаването на разрешителното.

След като случаят стана публично известен, се оказа, че нито една от публичните институции, въвлечени във въпроса, не може да обясни дали сградата е законна или не.

Впоследствие главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че разрешителното за небостъргача не е презаверявано, като това е можело да се случи до номеври 2018 г. Той заяви също, че не знае по какви правила строежът на сградата продължава. Здравков каза още, че е получавал есемеси от собствениците на „Артекс“ – семейство Мирянови, с които те са се опитвали да упражняват натиск върху него.

На 28 март от ДНСК заявиха, че документите на „Златен век“ са изрядни, но дали строителството му отговаря на закона трябва да реши Софийският административен съд.

Така се стигна до миналия четвъртък 4 април, когато премиерът Бойко Борисов нареди на ДНСК спирането на строежа. От посочената тогава информация стана ясно, че решението е взето след среща между премиера, столичния кмет Йорданка Фандъкова и министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Чак тогава ДНСК намери основание за замразяването на строителството, като го оправда с установени разминавания между проекта за строежа и реално изпълненото. Тогава спирането бе обявено за временно до отстраняване на нередностите, след което строежът можеше да продължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG