Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пловдив 2019" - заедно, но не съвсем. Културата, политиката, хомофобията и някои сметки


Пловдивският общински съвет заседава извънредно в понедленик, за да реши дали да отстрани артистичния директор на “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева. Съветниците, оказа се, нямат такива правомощия. И все пак гласуваха, но до отстраняване не се стигна.

Кметът на Пловдив Иван Тотев, който е и председател на управителния съвет на фондация “Пловдив 2019”, определи сесията на Общинския съвет като “изключително безсмислена”. “Няма да позволя да се хвърля кал срещу проекта "Европейска столица на културата", обяви Тотев. Общинските съветници поискаха отчет от фондация "Пловдив 2019" за изразходваните средства и сключените договори. Те обвиняват организаторите в непрозрачно разходване на публични средства.

“Пловдив 2019” - заедно, но не съвсем

Оставката на Куюмджиева беше поискана от местното ръководство на ВМРО заради едно от събитията в програмата на “Пловдив 2019” - изложбата “Балканска гордост” (Balkan Pride). Тя представя хронология от всички градове, организиращи Прайд шествия на Балканите.

“Подобни прояви в Европейската столица на културата не трябва да има”, беше един от доводите за поисканото отстраняване на Светлана Куюмджиева на лидера на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев.

"Проектът “Европейска столица на културата” днес беше изваден за пореден път на политическата арена, на която се говори език, твърде далечен от този на изкуството и културата”, заяви пред Свободна Европа Куюмджиева. По думите й става дума за нанасяне на умишлена вреда на проекта и на имиджа на Пловдив. “Ясно е че има много още да се работи в посока разширяване на мирогледа и спокойно приемане на съвременната реалност около нас."

“Всякакви опити за политическа цензура в културен проект са недопустими”, каза за Свободна Европа Симеон Василев, председател на фондация “ГЛАС”, чийто проект е “Балканска гордост”. Освен изложбата, в програмата влизат музикално събитие и дискусия. Според Василев няма никакви неясноти около парите за конкретния проект. Той е на стойност 10 000 лв., от които 3000 лв. са собствено финансиране, а 7000 лв. финансиране от „Пловдив 2019”.

“Това е единственият проект, посветен на ЛГБТИ общността в цялата програма, но и този, предизвикващ най-много агресия”, коментира Василев.

По-голямата картина

Общинските съветници в Пловдив настояха за пълен отчет на изразходваните от фондация “Пловдив 2019” средства. По време на сесията беше поискана оставката на кмета на Иван Тотев като председател на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019“. „Той е основният виновник за непрозрачното харчене на парите”, каза Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“, цитирана от Дневник. Искането за оставка на Тотев също беше отхвърлена.

“Проблемът във фондацията, която менажира средствата, са доста сериозни и хвърлянето на вината върху Куюмджиева, е излишно. Вината се носи от кмета на Пловдив Иван Тотев”, коментира пред Свободна Европа председателят на групата на Патриотичния фронт в местния парламент Слави Георгиев. По думите му има укриване на отчети. “И днес не бяха представени отчети за това кое събитие колко ще струва“, коментира Георгиев.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG