Връзки за достъпност

Извънредни новини

КСНС не постигна съгласие за корупцията по високите етажи на властта


Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, чиято тема беше борбата с корупцията, завърши без резултат и без подписи върху декларацията, която бе подготвена от аминистрацията на Румен Радев.

На заседанието присъстваха лидерите на парламентарно представените партии, министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров. Срещата премина без присъствието на представител на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). И председателят Пламен Георгиев, и заместникът му Антон Славчев се оказаха замесени в имотния скандал.

След края на заседанието Радев настоя НС да разгледа нов закон за борба с корупцията, да създаде временна комисия, която да проучи дейността на КПКОНПИ, както и пълните протоколи от проверките на властимащите да станат публични.

След заседанието на съвета министър-председателят Бойко Борисов не коментира обсъжданите теми.

Междувременно Радев заяви, че преди заседанието е получил доклад от КПКОНПИ, който обаче само е показал, че тя е неефективна по отношение на висшите публични личности. Според Радев разминаванията в неговите виждания за корупцията по висшите етажи на властта, както и работата на КПКОНПИ, с това на другите участици в съвета е причината да не се подпише обща декларация.

Подобна теза изказа и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също не е подписала декларацията на президента. Тя заяви, че по време на КСНС е станала свидетел на „бранене на статуквото със зъби и нокти“. Тя добави, че управляващите смятат настоящият антикорупционен закон за добър и тепърва трябва да му се прави анализ за въздействието. Лидерът на социалистите заяви, че предложенията й за поправка или създаване на нов антикорупционен закон, както и за избор на двама европейски прокурори, които да работят на територията на България са били отхвърлени. За второто предложение премиерът Борисов „арагонтно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там“, каза Нинова. Други от отхвърлените предложения на левицата са свързани с промяна в правомощията на прокуратурата. Нинова е предложила и анкетна комисия в НС, която да разследва „Апартаментгейт“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова имаше друг прочит на ситуацията с неподписаната декларация, предложена от президента. Тя заяви, че при предложенено решение дали КСНС да излезе с общо становище всички присъстващи, включително Нинова са гласували да няма такова. Според нея е показана воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента е съдържала „внушения, които не кореспондират с реалността“. Тя заяви, че все пак са постигнати консенсуси, като даде за пример намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че предложенията в декларацията са били в полза на предстоящата предизборна кампания на БСП, което е било неприемливо за всички други.

След срещата от централата на ГЕРБ изпратиха съобщение до медиите, че свикват извънредна пресконференция тази вечер, която в последствие бе отменена.

КСНС беше свикан от президента заради разкритията за имотни сделки на хора на висши публични длъжности сред които зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, вече бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, депутат и бивш министър на културата Вежди Рашидов, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG