Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алексей Навални осъди Русия в Съда в Страсбург


Алексей Навални
Алексей Навални

Русия е нарушила правата на опозиционния лидер Алексей Навални с поставянето му по домашен арест през 2014 година, реши Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ).

С тази мярка е била ограничена политическата му активност и са нарушени правата му за свобода на словото и свобода на изразяване, гарантирани от Европейската конвенция за правата на човека, се казва в становището на съда, цитирано от Ройтерс.

В профила си в социалната мрежа Инстаграм Алексей Навални определи съдебното решение като победа. “Сигурен съм, че решението ще има важни последици за хората в Русия, които през цялото време са обект на такова беззаконие.“

Опозиционният лидер беше поставен под домашен арест за няколко месеца през февруари 2014 година, докато срещу него течеше разследване за незаконно присвояване на средства. Привържениците му определиха случая като политически мотивиран.

През 2017 Алексей Навални направи опит да се кандидатира и за президентските избори в Русия, но не беше допуснат до участие в тях с мотив, че има две условни присъди за злоупотреби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG