Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екоминистерството готви изваждане на територии от „Натура 2000“


Министърът на околната среда и водите Нено Димов.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министерството на околната среда и водите готви промени в Закона за биологичното разнообразие, които отварят пътя към изваждане на защитени територии от европейската екомрежа „Натура 2000“, съобщи „Капитал“.

Екоминистърът Нено Димов обяви във вторник, че промените ще бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет. Предложенията предизвикаха остри реакции от страна на природозащитници при първоначалното им обсъждане, но възраженията не са взети предвид.

Димов не уточни колко точно зони ще бъдат обхванати от корекцията. Според него мярката се налага, защото в началото зони са обявявани за част от екомрежата по неясни критерии и при съмнителни първични данни, защото МОСВ не е разполагало с по-изчерпателни. В „Натура 2000“ има зони, които изобщо не могат да бъдат там, но с промените грешките ще бъдат поправени, заяви Нено Димов.

Предложението предвижда още управлението на зоните от „Натура 2000“ да се предостави на обществен съвет, в който да влизат различни представители на местните общности.

Обявяването на новите мерки става на фона на критиките от Европейската комисия, че България не управлява достатъчно адекватно тези зони. През юли миналата година Брюксел предупреди страната ни за започване на наказателна процедура заради това, че нарушава правилата за опазване на териториите от „Натура 2000“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG