Връзки за достъпност

Извънредни новини

Захариева: България няма да позволи външна намеса


Екатерина Захариева, министър на външните работи
Екатерина Захариева, министър на външните работи

България няма да позволи намеса във вътрешната й политика на която и да е съседна и несъседна държава. Това декларира при изслушването си в пленарната зала външният министър Екатерина Захариева, цитирана от БТА. Изслушването беше поискано от "Обединени патриоти" по повод изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за турска намеса при приемане на промените в Закона за вероизповеданията.

Вицепремиерът подчерта , че думите на турския й колега са категорично неприемливи и увери, че са предприети всички необходими дипломатически действия, включително и отлагане на визитата на първия турски дипломат за неопределено време.

„Демаршът е най-острата дипломатическа реакция, тя беше изразена пред посланика на Анкара у нас от премиера - при разговора му в Румъния с турския вицепрезидент Фуат Октай - и от мен“, подчерта Захариева. Вицепремиерът беше категорична, че политиката, която Министерството на външните работи следва, е на равнопоставеност и ненамеса във вътрешната политика.

“Както ние не се месим, не желаем и друга държава да ни се меси дори преди избори, призоваваме и тях да не го правят в бъдеще”, поиска Екатерина Захариева. „Така или иначе аз забелязвам, че тези изказвания се случват основно на предизборни митинги, не казвам, че ги оправдавам“, обобщи външният министър. По думите й една държава не трябва да използва и залага добросъседските си отношения. Захариева каза, че върху външното ни министерство не е оказван натиск от Турция за Закона за вероизповеданията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG