Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свят с по-малко екзекуции. 690 смъртни наказания на година


През 2018 година броят на екзекуциите по света е достигнал до най - ниското ниво за последното десетилетие. Данните са от доклад на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл". Експертите отчитат, че през миналата година в 20 държави са извършени 690 екзекуции, което е спад с 31 % в сравнение с 2017 г.

Според секретаря на организацията Куми Найду, цитиран от ДПА, тези данни показват, че все повече държави осъзнават, че смъртното наказание не е решение и започват да променят политиката си.
Макар статистиката да сочи намаляване на екзекуциите в страни като Ирак, Иран, Пакистан и Сомалия, все още се наблюдава тенденция за нарастването на този тип наказания в Сингапур, Беларус, Южен Судан, Япония и Съединените щати.

Ботсвана, Тайланд и Тайван са страните, решили да върнат тази форма на наказание, се посочва още в доклада. Данните отреждат на Китай челните места по екзекуции, но точни данни за мащабите на прибягването до смъртно наказание в страната не са известни. Причината е, че са класифицирани като държавна тайна. Други страни с най-много екзекуции, посочени в доклада на "Амнести интернешънъл", са Иран, Саудитска Арабия, Виетнам и Ирак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG