Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цветан Цветанов се завръща в парламента


Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Цветан Цветанов се връща в парламента като сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ. Това става ясно от публичния регистър на нещатните сътрудници на Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подаде оставка от всички заемани от него постове като народен представител и напусна 44-ото Народно събрание. Той обаче остана заместник на премиера Бойко Борисов в ръководството на управляващата партия, както и шеф на предизборния щаб на политическата формация.

До излизането му от Народното събрание се стигна след разкритията на Свободна Европа за имотната му сделка, сключена през 2018 г. с фирмата „Артекс“. Според изнесените данни Цветанов се е сдобил с луксозен апартамент с ВИП асансьор за 627 евро на кв. м. – или с около 2000 евро под пазарната цена за такива имоти в столичния кв. „Изток“.

Свободна Европа разкри, че в началото на 2017 г. депутатите от управляващата партия, включително с гласа на Цветанов, са прокарали поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Именно тези текстове са използвани като основание от Столичната община и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за да дадат зелена светлина за продължаване на строежа на 34-етажния небостъргач „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“, изграждан от „Артекс“.

Впоследствие Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря за постоянно строителството на небостъргача. Причината е, че разрешителното му е изтекло. Това стана ясно в понеделник от думите на на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя присъства на среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и представители на инициативния комитет „Лозенец“, който се бори срещу строежа, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и други експерти.

От обясненията на Аврамова стана ясно, че за строежа липсва валидно разрешително. По този начин тя потвърди всички аргументи на протестиращите от инициативния комитет срещу небостъргача, както и журналистическите разследвания по темата. Аврамова обаче обясни, че решението не се взема под обществен натиск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG