Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Димитров в света на музиката


Стефан Димитров
Стефан Димитров

Любовта осмисля всичко, казва композиторът Стефан Димитров в едно от интервютата си. А какъв по-добър начин да озвучиш любовта със музиката и хитовете, превърнали се в химни за няколко поколения? Димитров посреща своя 70-годишен юбилей сред музиканти и певци на сцената на Зала 1 на НДК.

Българите свързват композитора с песни като „Нека да е лято”, „По първи петли”, „Сбогом моя любов”, „Безнадежден случай”, „Дано”, „Остаряваме бавно”, „След края на света” и десетки други. Списъкът е толкова дълъг, че на концерта в София може да бъде изпълнена само малка част от тях.

Стефан Димитров се превръща в име в музиката в средата на 70-те. Завършва Теоретичния факултет на Музикалната академия (1972). Първата си композиция „Пея, защото искам, ако не искате – не слушайте“ по стихове на Блага Димитрова създава за театралната трупа „4+4″. Той е и неин музикален ръководител. Първата песен на композитора, записана в Българското радио – „Тайни“, е изпълнена от Емилия Маркова (1972). Година по-късно вече е в състава на популярната вокална група „Студио В“. Публиката е имала възможност да го запомни в твърде много роли - работил е като аранжор на БигБенда на БНР, композирал е оркестрови пиеси, музика за телевизионни спектакли, театрална и филмова музика, почти всички песни на актьорското трио НЛО. Но най-голяма известност му носят дуетите с Богдана Карадочева и дългогодишното сътрудничество с Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG