Връзки за достъпност

Извънредни новини

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е арестуван в Лондон


Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон.
Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон.

Основателят на платформата „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е арестуван в Лондон, съобщи Би Би Си.

В продължение на седем години той живееше в посолството на Еквадор в британската столица като политически бежанец. Президентът на южноамериканската страна Ленин Морено обаче обяви по-рано в четвъртък, че оттегля закрилата си над Асандж.

Британските власти са допуснати от дипломатическата мисия до него и в момента той е в местен арест. Асандж е издирван от Швеция по обвинение в сексуално посегателство, което той отрича. Формалната причина за ареста е, че Асандж е отказал да се яви пред британски съд през 2012 г.

Той поиска убежище, защото се опасява, че ако бъде екстрадиран в Швеция, ще бъде предаден на американските власти. В САЩ Джулиан Асандж вероятно ще бъде изправен пред съда за публикуването на стотици хиляди секретни документи, свързани с военните операции на САЩ в Афганистан и Ирак.

През ноември 2018 г. стана ясно, че прокуратурата в щата Виджиния е повдигнала обвинение на Асандж, но не е ясно за какво престъпление. Според САЩ „Уикилийкс“ действа в сътрудничество с Русия.

Държавният глава на Еквадор заяви, че е получил гаранции, че Асандж няма да бъде екстрадиран в държава, където го застрашава смъртно наказание. В Швеция такова няма, за разлика от САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG