Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кадрови промени в Северна Корея консолидираха властта на Ким Чен Ун


Ким Чен Ун

В Северна Корея има нов формален държавен глава и нов премиер, съобщи Ройтерс. Промените, които са първи по рода си от години, консолидират властта на лидера Ким Чен Ун, поясняват анализатори на медията. Промените са извършени на заседание на севернокорейския формален законодателен орган.

Сменен е председателят на Президиума на Върховното народно събрание Ким Йон Нам – един от най-дълго задължалите се на поста си висши функционери, вече 89-годишен. На негово място е избран Чхуе Рьон Хе, който има все по-голямо влияние в партията, макар и в миналото да е бил подлаган на „превъзпитание“.

Чхуе е роден през 1950 г.През 80-те години той е заместник-председател на младежкия съюз на Ким Ир Сен и ръководител на младежки делегации в Китай, Русия, Япония, Либия и Гърция. По-късно той се издига до поста на ръководител на организационния отдел на управляващата партия, а през октомври 2017 г. става част от могъщата партийна Централна военна комисия. Чхуе Рьон Хе е и един от тримата високопоставени севернокорейски представители, срещу които през декември САЩ обявиха санкции заради подозрения за нарушения на човешките права.

Северна Корея сменя също и министър-председателя си. Досегашният премиер Пак Пон Джу беше на поста от 2013 г. За приемника му Ким Дже Рьон не е известно много, но се предполага, че позицията му ще бъде ключова за все по-интензивните усилия на Ким Чен Ун в областта на икономическото развитие.

Самият Ким Чен Ун е бил преизбран за председател на Държавния съвет, посочва Севернокорейската информационна агенция КЦНА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG