Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет са офертите за концесията на летище „София“


Летище "София"
Летище "София"

Пет са подадените оферти за концесията на летище „София“, съобщи Министерството на транспорта. Кандидатите са Manchester Airports Group, Fraport , Aéroports de Paris Group, летище Мюнхен с фонда Meridiam и летище Копенхаген.

Концесията е за срок от 35 години с възможност за удължаване. Бъдещият концесионер трябва да изгради нов трети терминал на летището, да разшири втория и евентуално да построи нова писта за срока на концесията, припомня „Капитал“. Трябва да бъдат инвестирани най-малко 1.17 млрд. лв. (600 млн. евро). Авансовото концесионно плащане е минимум 550 млн. лв. без ДДС.

Manchester Airports Group (MAG) притежава и управлява три летища във Великобритания. Компанията се явява в консорциум с BCEGI с едноличен собственик Beijing Construction Engineering Group.

Aéroports de Paris Group управлява три парижки летища и още 23 аерогари по целия свят. Офертата е подадена съвместно с водещия летищен оператор в Турция TAV Havalimanlari Holding A.S.

Операторът на летището във Франкфурт Fraport участва в управлението на двете черноморски летища във Варна и Бургас.

Летището в Мюнхен ще участва заедно с фонда Meridiam, базиран в Париж. Летището в Копенхаген подава оферта отимето на консорциум с водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ.

Предстои комисия да прецени кои от компаниите да допусне до участие в конкурса. Офертите на допуснатите ще бъдат отворени в началото на май 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG