Връзки за достъпност

Извънредни новини

Смърт на живо, свръхдоза пропаганда и законите на Фейсбук


Фейсбук ще дочака 3-милиардния си потребител във време, в което социалните мрежи напълно променят ролята си. Когато през 2004 година Марк Зукърбърг създава компанията, регулацията в интернет почти не съществува, а и самата платформа в първите си години е далеч от доминацията в мрежата, на която се радва днес.

“Преди 15 години не знаехме в какво ще се превърнат Фейсбук и колко важен ще се бъде дигиталният свят в живота на хората. Този свят сега е различен”, казва Габриела Чех от “Фейсбук”, която отговаря за обществените политики на компанията за Централна и Източна Европа. Чех е в София, където експерти от различни държави обсъждат дали социалните медии са предимство, или вредят на демокрацията.

Регулация в мрежата? Отговорът от човека, отговарящ за Фейсбук в Източна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Балансът между свободата на изразяване, свалянето на съдържание и цензурата често се губи между тълкуването на всеки потребител поотделно и правилата, създадени от Фейсбук. Подобно на авиацията, която се подобрява след всеки инцидент, компанията на Марк Зукърбърг, се учи в движение. По този начин беше ограничено използването на реклами за промотирането на политически кампании в социалната мрежа. Това вече няма да се случва толкова лесно, колкото преди. Необходими са редица доказателства за произхода на средствата и информация за това кой стои зад определена кампания.

Твърде много гласове, твърде много какафония

“Независимо дали искаме или не, ние влияем на обществото. Бидейки такава огромна платформа, ние имаме отговорност. Фейсбук не се плаши от това. Нужни са регулация и законодателство. Трябва да започнем да работим с правителствата и с други заинтересовани, за да се превърнем в регулиран онлайн свят, коментира Габриела Чех по време на дискусията, организирана от медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“ и “Софийски форум за сигурност”.

Фейсбук дава възможност за споделяне на съдържание и ако то противоречи на правилата на частната компанията, с които всеки се съгласява при регистрация, те биват заличени. Процесът понякога изисква време, затова беше възможно стотици души да наблюдават смърт на живо по време на стрелбата в Крайстчърч, Нова Зеландия, при която в две джамии бяха убити 50 души.

“За съжаление, има групи, които публикуват информация и карат хората да правят лоши неща. Има всякаква расистка реторика и групи, които подстрекават към насилие”, коментира ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев. Той даде за пример начинът, по който се е развила демонстрацията срещу ромите в Габрово. “Протестът, който започна като мирен, ескалира за няколко часа заради някои организации във Фейсбук.”

Габриела Чех признава, че дискусиите около това какво да бъде свалено и какво да бъде оставено могат да бъдат изключително чувствителни, тъй като става дума за етика и морал. “Има въпроси, които са по-големи от нас.”

Коментарите са свободни. Фактите са свещени

Слободан Георгиев работи за Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и отказва да нарича “Фейсбук” “социална медия”. “Това са платформи, мрежи, канали за разпространение. Ако искат да бъдат медии и да допринасят за демокрацията, трябва да бъдат от страната на медиите и да проверяват информацията. Медиите, заслужаващи доверие като тази, от която аз идвам, ги е грижа какво публикуват. Те търсят истината, а не просто възможност да се чуят всички гласове”. Георгиев твърди, че постоянният поток от информация създава предпоставки за разпространение на фалшиви новини.

“Истината се размива. Пропагандата е навсякъде”, коментира президентът Росен Плевнелиев, който през 2013 година беше атакуван от поредица публикации, в които се твърдеше, че е купил имот в Гърция, използвайки офшорни сметки. Тогава Плевнелиев показа документи, с които опроверга фалшива новина, че е платил в брой при покупката на къщата си в Гърция през октомври 2007 г. “Започваме да се съмняваме във всичко, а когато идват съмненията, едни други хора печелят. Демокрацията губи. Печелят тези, които знаят как да се заиграват със страховете на хората”, смята Плевнелиев.

Плевнелиев за фалшивите новини
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG