Връзки за достъпност

Извънредни новини

Данаил Кирилов търси начини за предсрочно прекратяване на мандата на тримата висши магистрати


Една от първите задачи, които новият министър на правосъдието Данаил Кирилов си е поставил, е установяване на режим за предсрочното прекратяване на пълномощията на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Това заяви Кирилов в интервю за предаването на БНТ „Панорама“. По негови думи това е необходимо, тъй като България търпи критики от ЕС заради липсата на конкретни механизми за прекратяване на мандата на „тримата големи“.

Това не може да се окачестви като атака към някоя от институциите или личностите, които към момента заемат тези длъжности, каза Кирилов. Тепърва трябва да се уточни критерият, който да очертава списъка от провинения, водещи до отстраняване, добави той. По думите му трябва да се уточни и органът, който да разполага с тези правомощия.

Кирилов определи „Апартаментгейт“ като скандал, в който „обективно правото не е нарушено“, но който „като методология залага на усещането за несправедливост“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG