Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 70 британски депутати поискаха екстрадирането на Асандж в Швеция


Джулиан Асандж
Джулиан Асандж

Над 70 британски депутати положиха подписите си в писмо, в което настояват правителството да направи всичко възможно, за да може Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в Швеция, ако властите от скандинавската страна поискат това, прададе Асошиейтед прес.

Основателят на „Уикилийкс“ беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон в четвъртък. Асандж прекара в посолството близо 7 години в опит да избегне британска заповед за арест по обвинения в изнасилване и сексуално посегателство. Делото бе прекратено, но обвинителката му иска то да бъде гледано отново, а самият Асандж продължава до отхвърля обвиненията.

Австралиецът бе арестуван и по искане на САЩ за екстрадиция, тъй като е смятан за заплаха за националната сигурност и американските власти искат да го изправят пред съда.

В писмото си до министъра на вътрешните работи Саджид Джавид британските депутати искат да бъде даден приоритет на евентуално искане за екстрадиция от страна на Швеция. Според британските депутати това би позволило приключване на разследването за изнасилване и начало на дело. Без да твърдят, че Асанж е виновен, депутати са поискали справедливост за обвинителката му в Швеция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG