Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди отново излязоха на протест срещу Вучич в Белград


Протестите в Белград
Протестите в Белград

Хиляди излязоха в събота вечерта на пореден протест срещу президента на Сърбия Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, съобщи Ройтерс. Протестът беше наречен "Окончателен митинг", след като през март протестиращите поставиха ултиматум за свикване на избори до 13 април.

Организирани от опозиционния „Съюз за Сърбия“, съставен от 30 различни партии и организации, демонстрантите за пореден път настояха за свобода на медиите и провеждане на свободни и честни избори. По данни на сръбските власти протестиращите са били около 7500 човека, но според самите протестиращи е имало много повече хора.

Този път сборният пункт беше сградата на Парламента, където бе издигната сцена и огромен екран, на който се излъчваха изказвания на президента Вучич. В същото време в сградата на парламента се барикадираха членове на партията на Вучич, заявявайки, че се опитват да спрат насилствен преврат от страна на „фашисти и престъпници“.

„Господин президент, за да може Сърбия да се завърне към спазване на конституцията, Вие трябва да направите това, за което ви призовават гражданите. Оставка!“. Това каза по време на протеста бившият съдия от Върховния съд Зоран Ивошевич.

Протестите в Сърбия продължават от месец ноември. Повод за тяхното начало стана побоят над опозиционен лидер. Протестиращите обвиняват президента Вучич в потъпкване на демократичните ценности, смазване на опозицията и налагане на контрол над медиите. Протестиращите на няколко пъти блокираха сградата на държавната телевизия, в която дори успяха да проникнат, а преди месец обсадиха и сградата на президентството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG